Ugrás a cikkhez
Reklám

Felfüggesztettek munkájából 29 rendőrt "neonáci uszítás" vádjával a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában - jelentette be szerdán a tartomány belügyminisztere.Illusztráció: Der Westen

Herbert Reul elmondta, hogy az ügyben szerdán 200 rendőr mozgósításával házkutatást tartottak lakásokban és 34 rendőrőrsön, a többi között Essenben, Duisburgban és Oberhausenben. A felfüggesztett és fegyelmi eljárás alá vont rendőrök a WhatsApp azonnali üzenetküldő alkalmazás révén cseréltek egymás között "büntetőjogilag releváns" tartalmakat, például olyan fotómontázst, amely egy gázkamrába zárt "menekültet" ábrázol, de négerek agyonlövése és Adolf Hitler képe is felbukkant a megoldási javaslatok között.

"Először nem is akartam elhinni, hogy ilyen létezik" - nyafogott Düsseldorfban tartott rendkívüli tájékoztatóján Herbert Reul, akit a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint láthatóan megviselt az eset.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa kiemelte, hogy a feltárt anyagok "a legocsmányabb rasszista, neonáci uszítás" kategóriájába tartoznak, és terjesztésük "szégyen az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség számára".

A nyomozás eddigi adatai szerint a "gyűlöletet szító" anyagokat öt WhatsApp-csoportban terjesztették. Az első valószínűleg 2012 óta működött.

Az utolsó üzenet az idén augusztus 27-én jelent meg. Ezen a napon bukkantak rá az anyagokra az egyik rendőr telefonján, amelyet egy másik, a fegyelmi ügytől független nyomozásban vizsgáltak át.

Herbert Reul hangsúlyozta: mindent megtesz azért, hogy a felfüggesztett rendőrök ne kerüljenek többé szolgálatba. "Szélsőjobboldaliaknak semmi keresnivalójuk nincsen az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség kötelékében" - mondta a miniszter. Hozzátette, hogy külön miniszteri megbízott foglalkozik majd a tartományi rendőrségénél mutatkozó "szélsőjobboldali tendenciákkal". Mint mondta, azzal kell számolni, hogy további ügyek is a felszínre bukkannak.

A német rendvédelmi szerveknél működő legnagyobb munkavállalói érdekképviselet, a Rendőrszakszervezet (GdP) tartományi szervezete is elítélte a történteket. "Tűrhetetlen, hogy radikális jobboldali, idegenellenes tartalmakat cserélgető emberek dolgoznak a rendőrségnél, hiszen a szélsőjobboldaliság elleni küzdelem hozzátartozik a rendőrség DNS-éhez" - idézett közleményükből a WDR.

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából