Ugrás a cikkhez
Reklám

Több tűz is kiütött szerdára virradóra a Leszbosz szigetén található Moria migránstáborban Görögországban. Sajtójelentések szerint több lakókonténer kigyulladt, emiatt a hatóságok elrendelték a létesítmény kiürítését.



Fotó: The Guardian

Az ERT közszolgálati rádió arról tudósított, hogy időközben már majdnem mindenkit evakuáltak a szinte teljesen lángokban álló táborból.

A tűzoltók munkáját hátráltatják az erős széllökések, amelyek tovább szítják a lángokat. A helyszínen tevékenykedő segélyszervezetek és önkéntes segítők a közösségi médiában arról adtak hírt, hogy egyes emberek menekülési útvonalát elzárta a tűz és az erős füst.



Fotók: Reuters

Sérültekről és halottakról egyelőre nincsenek jelentések.

A tűz okairól ellentmondásosak az értesülések: a tábor egyes lakói azt állítják, hogy a szigeten élők gyújtogattak, más információk szerint táborlakók okozták a tüzet. A tűzoltók parancsnoka azt közölte, hogy a "menedékkérők" kövekkel dobálták meg az embereit, és akadályozták a munkavégzést. A rendőrség különleges egységeit is a helyszínre küldték.




A leszboszi tűzoltóságnak kedd este óta egy nagy erdőtűzzel is meg kell birkóznia Moriától mintegy 25 kilométerre északnyugatra.

Korábban rendbontások voltak a táborban, mivel a létesítményt a múlt héten karantén alá helyezték, mert egyre több "menedékkérő" fertőződött meg a koronavírussal. Keddre a számuk 35-re nőtt. Egyesek a fertőzéstől való félelmükben el akarták hagyni a tábort, a fertőzöttek pedig nem akarták, hogy elkülönítsék őket a táboron kívül - közölte az ANA-MPA félhivatalos görög hírügynökség.



Fotó: AFP

A közösségi hálókon sok bóklászó, ijedt embert lehetett látni, de olyanokat is, akik azt énekelték, hogy "Bye, bye, Moria!".

A migránsok egy része a közeli erdőben, illetve dombon keresett menedéket, mások a sziget fővárosába, Mitilínibe indultak. A görög sajtó szerint helyenként a leszboszi lakók próbálták útjukat állni.

"Moriában mindig is voltak feszültségek, de a koronavírus miatt a helyzet szabályosan robbant" - jelentette ki Sztratosz Kütélisz, mitilíni polgármestere az ERT műsorában. Azt mondta, nem tudják hol elhelyezni az embereket, mivel ezrek váltak fedél nélkülivé. Hozzátette, hogy a helyzet a helyieknek is jelentős terhet jelent.

A 2800 személyesre tervezett Moria táborban jelenleg mintegy 12 600 ember van; segélyszervezetek rendszeresen bírálták az életkörülményeket, a zsúfoltságot.



Ilyen volt, ilyen lett (fotó: AFP/Getty)

Absolute destruction at #Moria camp visible with the first ray of light this morning. Approx 12,000 people will have nowhere to sleep tonight, not even the frail tents they used to call home.
Video by @moutafis77 #greece #lesvos #lesbos #migrants #refugeesgr pic.twitter.com/9XUkS1cSk2

— 𝙺𝚘𝚜𝚝𝚊𝚜 𝙺𝚊𝚕𝚕𝚎𝚛𝚐𝚒𝚜 (@KallergisK) September 9, 2020

(Kuruc.info - MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából