A svéd hatóságok kitoloncolták az egyik dán hazafias párt vezetőjét, aki muszlimellenes tüntetést akart szervezni Malmöben - jelentették pénteken helyi rendőrségi források.

Calle Persson, a malmöi rendőrség szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta: alapos volt a gyanú, hogy Rasmus Paludan, a Stram Kurs (Kemény Vonal) elnevezésű dániai etnonacionalista párt vezetője törvényellenes cselekményre készül a városban, ahová azzal a céllal kívánt utazni, hogy iszlámellenes tüntetést szervezzen és Koránt égessen.

A szóvivő szerint Paludan előzetesen engedélyért folyamodott a svéd hatóságokhoz, ez utóbbiak azonban nem engedélyezték sem a tüntetést, sem azt, hogy a "szélsőséges nézeteket" valló politikus eljusson a helyszínre. Azzal indokolták az elutasítást, hogy nem tudják szavatolni sem a járókelők, sem a tüntetők, sem az esetleges ellentüntetők biztonságát. A rendőrségi szóvivő úgy fogalmazott, hogy Paludan várható magatartása "veszélyezteti a társadalom alapvető érdekeit".

A dán férfi figyelmen kívül hagyta a tiltást, majdnem el is jutott Malmőbe, de a közeli Lernackenben őrizetbe vették, és kitoloncolták, majd két évre eltiltották a belépéstől Svédországba. Ettől függetlenül a nap folyamán a Paludannal szimpatizálók mégis összesereglettek a városban, tüntetésük során három embert őrizetbe vettek faji gyűlöletkeltés gyanújával.

Rasmus Paludan nem először szervezkedett a migránsok ellen. Tavaly áprilisban a dán fővárosban a bevándorlásellenes párt hívei felvonulást tartottak, de ellentüntetések is szerveződtek, majd összecsapás tört ki a csoportok között. Később a verekedők ellen fellépő rendőröket is támadások érték.

Megvalósult a Korán-égetés, az újsvédek a béke vallásának tanai szerint reagáltak

Az MTI anyagából kimaradt, hogy egy Korán-példánynak végül annyi lett a nap végére. A Russia Today szerint mintegy 300-an gyűltek össze "tiltakozni" emiatt. Főleg Malmö Rosengard nevű negyedében történtek összecsapások, és városszerte megmutatttották, hogy ők is értenek a tűzgyújtás művészetéhez. A dán politikust az országból kitevő, a hazafiak ellen fellépő, de őslakosként bűnös rendőröket kövekkel és téglákkal dobálták, bizonyítva, hogy a bevándorlást ellenzőknek nincs igazuk, ők békét hoztak. Beszédes videók következnek.

 

This is a European Country no shit! Europe wake the fuck up... Alah-akbar chants... #Malmo #Sweden pic.twitter.com/oVX8GEwhUM

— Sotiri Dimpinoudis (@Sotiridi1) August 28, 2020

  

#Update: More fires now taking place around the Muslim majority neighbourhood in #Malmo in #Sweden, after "Stram kurs" a Danish far-right individual person burned the Quran in public on the street. pic.twitter.com/F4mjupzogM

— Sotiri Dimpinoudis (@Sotiridi1) August 28, 2020

 

Huge fires [of tires it seems] now being set in the streets of #Malmo, #Sweden after the Quran was burnt by the "Stram kurs" group. #Rosengård pic.twitter.com/MZFO2oYwZT

— SV News 🚨 (@SVNewsAlerts) August 28, 2020

Két sokatmondó kép ráadásnak:



Bevándoroltatás után a tűzözön (fotó: Reuters / TT News Agency)



Fotó: SV News

Frissítés: az MTI csak az egykori Svédországot siratók erőszakosságát említi

Engedély nélküli és erőszakba torkolló muszlimellenes tüntetés volt a svédországi Malmöben, a demonstrálók összecsaptak a rendőrséggel, több rendőr könnyebben megsebesült, és egy időre őrizetbe vettek 10-20 erőszakos tüntetőt - közölte szombaton a rendőrség.

Malmöbe a Stram Kurs (Kemény Vonal) dán párt szervezett muszlimellenes tüntetést péntek estére, és ennek keretében koránégetést is tervezett. A svéd hatóságok nem engedélyezték a tüntetést, de miután a párt vezetője, Rasmus Paludan figyelmen kívül hagyta a tiltást - majdnem el is jutott Malmöbe -, Lernackenben őrizetbe vették, kitoloncolták, és két évre kitiltották Svédországból. Ettől függetlenül este a Paludannal szimpatizálók összesereglettek Malmöben, és elégették a Korán egy példányát. Utána összecsaptak a tüntetést feloszlatni akaró rendőrökkel, randalíroztak, és ennek során sebesült meg több rendőr. Szombaton már nyugodt volt a helyzet a városban, amelynek mintegy 320 ezer lakosa van, és több mint 40 százalékuk bevándorló.

Rasmus Paludan nem először szervezkedett a migránsok ellen. Tavaly áprilisban a dán fővárosban a bevándorlásellenes párt hívei felvonulást tartottak, de ellentüntetések is szerveződtek, majd összecsapás tört ki a csoportok között. Később a verekedők ellen fellépő rendőröket is támadások érték.

Szombaton a norvég fővárosban is volt muszlimellenes tüntetés és ezzel egy időben ellentüntetés. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a parlament épülete mellé, ahová a demonstrációkat bejelentették. A muszlimellenes csoport egyik női tagja látványosan kitépett több lapot egy Koránból, és leköpte őket. Egy ellentüntetőnek sikerült keresztüljutnia az elválasztó rendőrsorfalak között, és lábon rúgnia a nőt. A rendőrségnek ezután könnygázt és paprikasprayt kellett bevetnie az ellenséges csoport távoltartásához. Négy tüntetőt őrizetbe vettek.

(Kuruc.info - MTI)