Ugrás a cikkhez
Reklám

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök kedden kijelentette, hogy tiszteletben tartja I. János Károly volt uralkodó döntését az ország elhagyásáról.

"Jelen ügyben János Károly világossá tette, hogy szükség esetén a jogrendszer rendelkezésére áll, éppen úgy, mint minden más spanyol állampolgár" - hangsúlyozta. Emellett pedig rámutatott, hogy a koronavírus-válság idején Spanyolországnak minden korábbinál inkább szüksége van a stabilitásra és a szilárd intézményekre.

I. János Károly hétfőn bejelentette, hogy elhagyja az országot, és külföldön telepszik le. Hírügynökségek pénzügyi botrányt emlegetnek a döntés hátterében.

Döntésével fia államfői tevékenységét akarja megkönnyíteni - írta a volt király, nyilvánvalóan a június elején a spanyol legfelsőbb bíróság által ellene indított vizsgálatra utalva. Ennek keretében azt akarják kideríteni, hogy János Károly kapott-e jutalékot, amiért egy spanyol konzorcium nyerte el a Medinát és Mekkát összekötő nagysebességű vasútvonal építésének második fázisát Szaúd-Arábiában.

A most 82 éves volt uralkodó csaknem negyven évig ült a trónon, 2014-ben mondott le.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából