/Bővített hír./

Csekély előnnyel vezet a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával indult jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester előtt - derül ki az urnazárást követően közzétett első exit poll felmérésekből.

A felmérések szerint Duda a szavazatok 50,4 százalékát szerezte meg kihívójával, Trzaskowskival szemben, aki a voksok 49,6 százalékát tudhatja magáénak.

"Soká éljen Lengyelország! Hetven százalékos részvételi aránnyal győzni az elnökválasztáson valami hihetetlen. Meghatódtam. Köszönöm, honfitársaim" - hangoztatta Duda a fővárostól, Varsótól 60 kilométerre északra található Pultusk városában egy rendezvényen a támogatói előtt, miután az exit pollt közzé tették. A hivatalban lévő elnök a kihívójának, Trzaskowskinak is gratulált az eredményéhez.

"Mondtuk, hogy szoros lesz és az is lett. Meggyőződésem azonban, hogy győzni fogunk" - jelentette ki Trzaskowski Varsóban nyilatkozva. Hozzátette, hogy most pontosan meg kell számolni a leadott szavazatokat.

Az Ipsos közvéleménykutató-cég szerint a választói részvétel várhatóan elérte a 68,8 százalékot.

Az Ipsos által készített exit poll hibahatára 2 százalékpont. A szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló előrejelzést mintegy ötszáz szavazóhelyiségben végezték el.

Az első hivatalos eredmények a lengyel országos választási bizottság (PKW) szerint legkorábban hétfőn este, vagy keddre virradóra várhatók.

A június 28-i első fordulóban Duda a szavazatok 43,5 százalékát kapta, míg Trzaskowskit a szavazók 30,5 százaléka támogatta.

Megfigyelők számítottak arra, hogy a második fordulóban szoros lesz az eredmény, a két politikus ugyanis kilenc másik jelöltet szorított ki a versenyből, és számíthattak az ő támogatóik szavazatára is.

Korábban írtuk: Lengyel elnökválasztás: a választópolgárok több mint ötven százaléka adta le voksát eddig

Vasárnap, 17 óráig, a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában eddig a szavazásra jogosultak 52,1 százaléka járult a szavazóurnák elé - közölte kora délutáni sajtóértekezletén a lengyel országos választási bizottság (PKW).

A szavazóhelyiségek országszerte 7 órakor nyíltak meg és 21 óráig tartanak nyitva. Közel 30 millió választásra jogosult állampolgárt várnak az urnákhoz, hogy megválasszák az államfőt.

A június 28-i első fordulóban 17 óráig a választóti részvétel 47,89 százalék volt - tette hozzá.

A legfőbb közjogi méltóság betöltéséért a június 28-i első fordulóban legtöbb szavazatot szerzett Andrzej Duda hivatalban lévő államfő, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, valamint a második helyen végzett Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a liberális Polgári Platform jelölje indult. Az első fordulóban Duda a szavazatok 43,5 százalékát kapta, míg Trzaskowskit a szavazók 30,5 százaléka támogatta.

A második fordulóban várhatóan szoros lesz a mezőny, a két 48 éves politikus ugyanis kilenc másik jelöltet szorított ki a versenyből, és számíthatnak az ő támogatóik szavazatára is.

Az urnákat este kilenckor zárják, utána várhatóan közzéteszik a szavazóhelyiségből távozók megkérdezésével készült exit poll felmérések eredményeit.

(MTI)