Ugrás a cikkhez
Reklám

Az afgán hadsereg talált el tévedésből aknagránátokkal egy piacot, és okozta sok civil halálát a déli Hilmend tartományban két nappal ezelőtt - közölte szerdán a helyi ENSZ-misszió vizsgálatának eredménye alapján.

A tartományi kormányzó hivatala akkor azt közölte, hogy autóba rejtett pokolgép robbant fel, és aknagránátok csapódtak be a Szangin körzetben lévő piacon, és legkevesebb 25 civil meghalt, illetve megsebesült. Később úgy pontosították ezt, hogy 23 civil meghalt. A tálib lázadók és az afgán hadsereg egymást vádolták a tüzérségi támadással.

Az ENSZ-misszió (UNAMA) kedden este közölte: "több hiteles forrás alapján az afgán hadsereg lőtte ki az aknagránátokat a tálibok egy támadására válaszul, de célt tévesztett". Ez arra utal, hogy a közelben tüzérségi ütközet lehetett. Az ENSZ pontosan nem közölte, hogy milyen információk alapján jutott erre a következtetésre, felszólította viszont a szemben álló feleket, hogy a lakott területeket kíméljék meg a harcoktól.

Az afgán kormány azt állítja, hogy akkor és ott a közelben, amely a tálibok ellenőrizte terület, nem volt hadművelet. A hadsereg aknavetőkkel nem is tudja elérni a szangini piacot hadállásaiból - tette hozzá a védelmi minisztérium. Mindazonáltal a tartományban a kormány ellen harcoló tálib radikálisok mellett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei is jelen vannak.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából