Ugrás a cikkhez
Reklám

Jóváhagyta Donald Trump amerikai elnök 9500 amerikai katona kivonását Németországból - jelentette be a Pentagon helyi idő szerint kedden Washingtonban.

Jonathan Hoffman, a védelmi tárca szóvivője részleteket nem árult el, de kiemelte, hogy a csapatkivonás "növelni fogja az Oroszországgal szembeni elrettentést, és erősíteni fogja a NATO-t".

Trump korábban többször bírálta Németországot, mert megítélése szerint Berlin nem fordít elég pénzt védelmi célokra. A Pentagon bejelentését megelőzően amerikai szenátorok kétpárti csoportja - köztük olyan republikánusok is, mint Lindsey Graham és Marco Rubio - módosító javaslatot jelentett be a védelmi kiadásokról szóló törvényhez, amellyel korlátozni akarják az elnök lehetőségeit a németországi csapatkivonás kérdésében. A módosítás értelmében nem lehetne csapatkivonásra pénzt fordítani mindaddig, amíg a védelmi tárca nem igazolja, hogy a kivonás nem árt az Egyesült Államok vagy szövetségesei biztonságának.

Hoffman elmondta, hogy a Pentagon tájékoztatni fogja a törvényhozást, majd egyeztetést kezd szövetségeseivel a folytatásról.

Trump korábban felvetette, hogy az amerikai csapatok egy részét Németországból Lengyelországba vezényelhetik át.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából