Ugrás a cikkhez
Reklám

Letiltotta a YouTube a Ku Klux Klan korábbi vezetőjének csatornáját és még fél tucat "fehér felsőbbrendűséget hirdető, rasszista csatornát" - írja a Guardian nyomán az Index.

A YouTube szerint David Duke, valamit a magát libertáriánusként meghatározó Stefan Molyneux és az alt-rightos Richard Spencer "gyűlöletbeszédükkel rendszeresen megsértették az alapelveket", amelyek betartásával a videócsatornák működhetnek.

A céget korábban már érte az a vád, hogy teret ad a "gyűlöletbeszédnek" - ha azok nem hívtak fel konkrét erőszakra, ami viszont tág teret biztosít az "ultraszélsőséges nézetek" terjesztésének -, ezért tavaly már új irányelveket fogalmazott meg, ezek alapján már tiltott le csatornákat. Igaz, erre már korábban is volt példa: 2018-ban így lett elérhetetlen Alex Jones személyes oldala és a hozzá köthető Infowars

A Guardian szerint azonban a letiltás így is hosszú időt vett igánybe, ráadásul vannak olyanok, akik letiltásuk után továbbra is tölthetnek fel videókat, amelyek korábbi feliratkozóiknak elérhetők maradtak, így a "szélsőséges nézetek terjesztése nincs eléggé hatékonyan akadályozva". Ilyen a Facebookon véglegesen letiltott, "muszlimellenes" Tommy Robinson - eredeti nevén Stephen Yaxley-Lennon -, akit a londoni bíróság tavaly 9 hónap börtönre ítélt.

A YouTube döntése előtt nem sokkal a Reddit és a Twitch is több "gyűlöletkeltőnek" minősített csatornát felfüggesztett, köztük az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump hivatalos csatornáját is.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából