Ugrás a cikkhez
Reklám

Az új nemzetbiztonsági törvénytervezet megszavazásának hírére feloszlott a hongkongi demokráciapárti Demosisto párt, miután több kulcsfontosságú tagja bejelentette kilépését - derül ki a párt Facebook oldalán közzétett bejegyzésből.

A feloszlásról szóló döntést azzal indokolták, hogy véleményük szerint a jelenlegi helyzetben nehezen tudnák folytatni tevékenységüket. Hozzátették ugyanakkor, hogy tagjaik a jövőben is a demokráciapárti mozgalom frontvonalában harcolnak majd.

A párt a várakozások szerint a kínai törvényhozás által helyi idő szerint kedden reggel elfogadott nemzetbiztonsági törvénytervezet célpontjában állt volna, élén Joshua Wonggal, aki kulcsszerepet töltött be az Egyesült Államok hongkongi szabadságjogokat védő törvénytervezetének elfogadtatásában. Wong a párt két másik központi figurájával együtt néhány órával korábban jelentette be, hogy kilép a Demosistóból. A 2014-es hongkongi demokráciapárti tüntetések során ismertté vált aktivista Facebook-oldalán úgy fogalmazott: "többé már nem légből kapott, hogy az ember az életéért és biztonságáért aggódjon, ha Hongkongban részt vesz a demokratikus ellenállásban."

A kedden elfogadott nemzetbiztonsági törvénytervezet hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint egyes külföldi kormányzatok szerint törvénybe iktatása esetén tovább gyengítheti a város autonómiáját, amelyet Peking az "egy ország, két rendszer" elvének megfelelően szavatol a különleges közigazgatási státusú városnak azóta, hogy Hongkong 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához. Peking mindazonáltal leszögezte, hogy a törvénytervezet csak rendzavarók kis csoportja ellen irányul, és a szakadár törekvéseket, a felforgató tevékenységet, a terrorizmust, valamint a külföldi felek Hongkong belügyeibe avatkozását hivatott megakadályozni.

A Demosisto párt mellett a Hongkongi Nemzeti Front nevű, a város függetlenségét propagáló csoport is bejelentette, hogy bezárja hongkongi irodáját, és tevékenységét Tajvanon, illetve az Egyesült Királyságban működő egységein keresztül folytatja tovább - derült ki a szervezet Facebook-bejegyzéséből.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából