Ugrás a cikkhez
Reklám

A Premier League újraindulása óta megszokott jelenet, hogy a játékosok a kezdőkörben térdelve töltik a meccs előtti perceket, utalva a George Floyd nevű bűnöző halálára és a fehérgyűlölő Black Lives Matter ("A feketék élete is számít" - szól az esetről hírt adó Index hazug fordítása - valójában azt jelenti: A fekete életek számítanak, nincs ott semmiféle "is" - a szerk.) mozgalomra.

A hétfői Manchester City–Burnley sem különbözött ebben a forduló többi meccsétől, a kezdőrúgás elvégzése után azonban egy repülő jelent meg a City stadionja fölött, egy White Lives Matter Burnley feliratú (A fehér életek számítanak, Burnley) molinót húzva maga mögött, írja a BBC.



Fotó: Michael Regan / Getty Images Hungary

A Burnley csapatkapitánya, Ben Mee a BBC rádióműsorában határolódott el "a rasszizmus elleni mozgalmat és annak fontosságát relativizáló" (!!!) akciótól. Mint elmondta, csapattársaival "szégyellték magukat" a molinó miatt; szerinte akik ezt kitalálták, nem reprezentálják a klubot és annak értékeit, szurkolóik többsége hisz az "egyenlőségben" (egyenlőség = csak a négerek számítanak - a szerk.), legyen szó származásról, vallásról vagy szexuális irányultságról.

A Burnley közleményben ítélte el a molinós akciót, elnézést kérve a ligától, a Manchester Citytől és a Black Lives Matter-mozgalom támogatóitól. Ebben azt írták, hogy teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal, hogy kiderüljön, kik állnak az eset mögött. „Szeretnénk egyértelművé tenni, hogy a felelősöket nem látjuk szívesen a Burnley stadionjában” – írták. A klub kilátásba helyezte, hogy

örökös kitiltással sújtják az akció kitervelőit.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából