Ugrás a cikkhez
Reklám

Az osztrák fővárosban nevekkel ellátott emlékfalat emelnek a "holokauszt ausztriai áldozatainak". A munkálatok hétfőn megkezdődtek, az emlékmű várhatóan jövőre készül majd el.Fotók: Hochmuth/APA

Az emlékfalra 64 ezer állítólagos ausztriai zsidó áldozat nevét vésik majd, gyemekekét, nőkét és férfiakét; küldetése, hogy "valamennyi, a náci korszakban meggyilkolt zsidó származású ausztriaira emlékeztessen".

Wolfgang Sobotka, az Osztrák Nemzeti Tanács elnöke kijelentette: az emlékfal egyben arra figyelmeztet majd, hogy le kell győzni az antiszemitizmust. Hozzátette: "a holokauszt történéseit nem lehet jóvátenni, azok semmihez sem mérhetők". Hangsúlyozta ugyanakkor: annál lényegesebb szerep jut az emlékezésnek.
Oskar Deutsch, az osztrák izraelita hitközség (Israelitischen Kultusgemeinde Österreich) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az emlékezésnek a jövőt kell szolgálnia. Arról is beszélt: a zsidó közösségek számára lényeges, hogy valamennyi tagjuk biztonságban érezze magát. Egyben arra szólított fel, hogy határozottan fel kell lépni a zsidóellenességgel és a rasszizmussal szemben.

Deutsch arra emlékeztetett, hogy Ausztria "több évtizeden át nem vállalta a történelmi felelősséget, nem tudta megfelelő módon kezelni, hogy az osztrákok közül oly sokan vállaltak bűnrészességet a náci rezsim rémtetteiben".

Elismerően szólt ugyanakkor arról, hogy Franz Vranitzky (SPÖ) volt az első kancellár, aki 1991-ben részvétét és sajnálatát fejezte ki Ausztria "bűnrészessége" miatt. Sebastian Kurz (ÖVP) kancellár pedig támogatta a Kurt Yakov Tutter "holokauszt-túlélő" kezdeményezésére indított projekt megvalósulását.

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából