Ugrás a cikkhez
Reklám

Észak-Korea új, fiatalosabb stílusban propagálja magát a YouTube videomegosztó portálon már évek óta létező csatornáin, és ezzel valószínűleg szélesíteni akarja nemzetközi közönségét - jelentette csütörtökön a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Eddig az észak-koreai médiacsatornákon mindenütt nagyon komoly kinézetű bemondók túlfűtött és harcias modorban olvasták be a phenjani vezetés üzeneteit, köztük a nukleáris és rakétatesztekről szóló harciaskodó bejelentéseket. A YouTube-on sem mentek messzebb annál, mint hogy az állami tévé híreit, tudósításait átszerkesztve feltöltötték.

Újabban azonban a fiatalok megnyerésére barátságosabb stílusú anyagokat töltenek fel már évek óta működő csatornáikra. Az egyikre nemrég olyan "videonaplókat" töltöttek fel, amelyekben egy hétéves kislány a phenjani gyerekek mindennapi életéről mesél. Az egyik videóban például körbevezeti a nézőket a társasházban és lakásban, amelyben lakik.

Egy másik észak-koreai csatornán csinos, fiatal nő a fővárosban folyékony angolsággal, túlfűtöttségtől mentes hangon tart idegenvezetést, egyebek között bemutat egy luxusáruházat és egy divatos utcát. Az egyik áprilisi videóban arról beszélt, hogy hogyan leplezi le a "hamis híreket" a koronavírus-járvány észak-koreai helyzetével kapcsolatban, miután a nemzetközi tudósításokban megjelent egy olyan hír, miszerint a járvány miatt az árak magasba szöktek, és az észak-koreaiak pánikszerűen megrohanták az üzleteket. A "tények" bemutatására több járókelőt megkérdezett. "A hamis hírekre van a legkevésbé szükségünk a koronavírus elleni küzdelemben" - jelentette ki.

A 2017-ben elindított egyik YouTube-csatornának valamivel több mint 13 ezer követője van.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából