Ugrás a cikkhez
Reklám

Irán folytatni fogja nukleáris fejlesztési programját annak ellenére, hogy az Egyesült Államok a héten több iráni tudós ellen szankciókat léptetett életbe - jelentette az iráni állami televízió pénteken az Iráni Atomenergia-ügynökség közleményére hivatkozva.

A közlemény leszögezte: a Washington által Madzsid Agaira és Amdzsád Szazgárra, az ügynökség két magas rangú tisztségviselőjére kirótt szankciók csupán még elszántabbá teszik őket erőfeszítéseikben. Mindazonáltal hozzátette azt is, hogy e szankciók a nemzetközi jogba ütköznek.

Az Agait és Szazgárt érintő szankciók mellett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán azt is bejelentette, hogy a Fehér Ház visszavonja a szankciós felmentéseket azoktól az államoktól, amelyek együttműködnek Irán polgári atomprogramjával. Az amerikai döntés azokat az európai, orosz és kínai vállalatokat érinti, amelyek közreműködnek Irán polgári célú atomprogramjában, s eddig időről időre megújított felmentést kaptak az Iránnal együttműködőket sújtó amerikai szankciók alól. Legutóbb március végén újították meg a szankciós felmentéseket, s az újabb hosszabbítás e hét végén következett volna.

Pompeo tavaly decemberben már végleg megszüntette a fordói atomerőművel együttműködők szankciók alóli felmentését, de az Irán délnyugati részén található busehri atomerőművel, az évi 8 tonna nehézvizet előállító araki nehézvízüzemmel és a teheráni kísérleti atomreaktorral kooperálók szankciós mentesítését eddig fenntartotta. Ez szűnt meg most, kivéve egyelőre a busehri atomerőművel együttműködő külföldi vállalatokat.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta a 2015-ben kötött többhatalmi megállapodást Irán atomprogramjáról, és visszaállította az iszlám köztársaságot sújtó szankciókat. Ezt követően Irán is fokozatosan felhagyott a megállapodásban vállalt kötelezettségeinek teljesítésével, egyebek közt az utóbbi egy évben az egyezményben megengedettnél nagyobb mennyiségben és fokon dúsított uránt.

Az iráni vezetés eközben többször leszögezte: hajlandó teljes mértékben visszatérni a megállapodás rendelkezéseinek betartásához a szankciók feloldása esetén.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából