Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ENSZ Jemenben működő ügynökségeinek sürgős pénzügyi támogatásra van szükségük az ott végzett munka folytatásához - jelentette ki Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának vezetője helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban tartott virtuális sajtótájékoztatóján.

Lowcock bejelentette, hogy a világszervezet 10, Jemenben képviselt ügynökségének, valamint több humanitárius szervezet vezetőjének aláírásával közös nyilatkozat született, amelyben felhívják a figyelmet a koronavírus-járvány veszélyeire a polgárháború sújtotta arab országban. A közlemény hangsúlyozza, hogy Jemenben már a Covid-19 megjelenése előtt a világ legsúlyosabb humanitárius válsága bontakozott ki.

"Egy válság közepette próbálunk megbirkózni egy másik válsággal" - jelentette ki a konferencián Henrietta Fore, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) az igazgatója, aki szintén az aláírók közt szerepel.

Fore hozzátette azt is, hogy a pandémia még közelebb sodorja Jement a teljes összeomláshoz, valamint azt mondta, hogy az országban közel 12 millió rászoruló gyerek van, köztük mintegy félmillió súlyos alultápláltságban szenved.

Muhannad Hádi, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) közel-keleti és észak-afrikai irodavezetője a videókonferencián azt mondta, a WFP-nek körülbelül 200 millió dollárra lenne szüksége ahhoz, hogy folytathassa eddigi munkáját Jemenben.

Mark Lowcock beszámolt arról, hogy a világszervezet tavaly 3,2 milliárd (több mint 100 milliárd forint) dollárt kapott a Jemenben végzett munkájához. Idén 3,4 milliárd dollárra jelentette be az igényét, de mostanáig ennek az összegnek csak mintegy a 15 százaléka folyt be.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az országban a világszervezet jelenleg 41 humanitárius programot finanszíroz, ám - amennyiben nem érkezik sürgős anyagi támogatás - közülük több mint 30-at be kell szüntetnie.

A világszervezet és Szaúd-Arábia júniusban virtuális donorkonferenciát rendez Jemen ügyében, ezzel kapcsolatban Lowcock azt mondta, kapcsolatba lépett a Perzsa(Arab)-öböl országainak a vezetőivel, ám egyelőre nem tudni, mi várható a konferencián, tekintettel az olajáraknak a pandémia miatti összeomlására.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából