Ugrás a cikkhez
Reklám

Újabb charterjáratot szerveznek június 6-ra ukrán vendégmunkások Varsóba szállítására, a Kijevből induló repülőgép már a második lesz azóta, hogy visszavonulóban van a lengyelországi koronavírus-járvány - közölte csütörtökön a lengyel sajtó.

Az első, 178 vendégmunkást szállító gép vasárnap landolt Varsóban, ők jelenleg 14 napos karanténidejüket töltik, egyelőre mindnyájan egészségesek - közölte a PAP hírügynökséggel a külföldiek foglalkoztatását szervező egyik lengyel ügynökség.

A június 6-i járat azzal függ össze, hogy a lengyel munkaadók körében növekszik az ukrán munkavállalók iránti igény, és az ukrán állampolgárok is érdeklődnek lengyelországi munkalehetőségek iránt - magyarázták a közleményben. Az ukránokkal hosszú távú munkaszerződéseket kötöttek, az ezekben foglalt egészségügyi biztosítás az esetleges Covid-19-fertőzés kezelésére is vonatkozik.

Egy múlt heti felmérés szerint Lengyelországban maradt az ott dolgozó kelet-európai munkavállalók nagy része, többen közülük inkább a munkájuk elvesztésétől féltek, mintsem a fertőzéstől. A tanulmány készítői leszögezték: a járvány alatt mintegy 175 ezer ukrán állampolgár hagyta el Lengyelországot, ami az ott korábban élő és dolgozó ukrán közösség mintegy 10 százalékát jelenti.

Szerda estétől csütörtök reggelig Lengyelországban 129 új fertőzést mutattak ki, ebből 69-et a Sziléziai vajdaságban regisztráltak. Sziléziában a járványgóc május elején alakult ki, ott a fertőzöttek mintegy fele bányász - eddig több mint 3,7 ezer ember -, akik a statisztikák szerint általában tünetmentesen vagy könnyű tünetekkel vészelik át a megbetegedést. Az aktív fertőzöttek száma a bányászok körében az utóbbi 24 óra alatt 84-el csökkent.

Országszerte eddig 22,6 ezer koronavírus-fertőzést mutattak ki, 10 560-an felgyógyultak, 1030 ember elhunyt. A járvány terjedése lassul. Az országban szombattól tovább enyhítenek az elrendelt korlátozásokon, megszüntetik például a szájmaszk kötelező köztéri viselését, a boltokban nem lesz létszámkorlátozás, június 6-tól 150 főig megengedik a gyülekezést.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából