Ugrás a cikkhez
Reklám

A közúti ellenőrzések során pénzbírságot szabnak ki a tiltott funkciós alkalmazások használóira.

A mobil és a fixen telepített sebességmérők könyörtelenül lefényképezik a túl gyorsan hajtó autósokat, ami ellen egy felettébb egyszerű módon lehet védekezni: be kell tartani az adott útszakaszokon érvényes sebességhatárokat.Az itthoni harmincas tábla huszárok is alig várják az alkalmat (kép: Police.hu)

Ettől függetlenül a nem kívánt bírságok elkerülése érdekében rengeteg autós használ olyan alkalmazást, mely figyelmeztet a traffipaxok jelenlétére, és lehetőséget biztosít arra, hogy időben csökkentsük a sebességet. Ilyen például a közösségi navigációs alkalmazás, a hazánkban igen népszerű Waze is.

Németországban február közepétől viszont illegális a traffipaxokat aktívan előrejelző okostelefonos alkalmazások használata. A vezetés közben ilyen applikációt használókra mostantól 75 eurós pénzbírságot és egy büntetőpontot szabhatnak ki.

Nem tudni, hogy a rendőrök pontosan hogyan ellenőrzik majd a tiltott alkalmazások használatát. Az érintett alkalmazások letöltését és telepítését nem, hanem csak azok vezetés közbeni használatát tiltja a törvény.

A büntetést továbbá el lehet kerülni, ha a traffipax-előrejelzés funkciót fixen kikapcsoljuk az alkalmazásban vagy a navigációban, ezenkívül pedig az sem törvényellenes, ha egy utas használ valamilyen sebességmérésre figyelmeztető szolgáltatást.

(HVG)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából