Ugrás a cikkhez
Reklám

Orla Guerin, a BBC újságírója a jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékközpontból küldött tudósításában ezt mondta: „Izrael Állam régiós nagyhatalom. Évek óta megszállva tart palesztin területeket, s mégis vannak itt olyanok, akik folyton az üldöztetés és a túlélés szempontjából tekintenek nemzetükre”. A zsidók szerint ez azért antiszemitizmus és Izrael-gyűlölet, mert a tudósítást éppen a nemzetközi holokauszt-emléknap előtt sugározta a BBC – írja a telegraph.co.uk/news és a Jediot Áháronot című izraeli újság.



Orla Guerin (fotó: Twitter)

Orla Guerin neves újságíró néhány nappal a nemzetközi holokauszt-emléknap előtt a BBC-nek küldött jeruzsálemi tudósításában a Jád Vásém Holokauszt Emlékközpontba látogató izraeli katonákról készült fölvétel narrációjaként - amint ez a mellékelt videón is hallható - a többi között ezt mondta:

A Jád Vásém Nevek Csarnokában a meggyilkoltak fényképei láthatók. Fiatal katonák vonulnak befelé, hogy részesei legyenek a zsidó népet egyesítő tragédiának. Izrael Állama régiós nagyhatalom. Évek óta megszállva tartja a palesztin területeket (A Golán-fennsíkon a szíriai területeket is – H. J.), s mégis vannak itt olyanok, akik folyton az üldöztetés és a túlélés szempontjából tekintenek a nemzetükre.

This commentary by Orla Guerin on @BBCNews of Israeli soldiers visiting @yadvashem - the Holocaust memorial - is dishonest, damaging and obscene. Linking the destruction of 6m Jews with Israeli occupation is a lazy act of bias.pic.twitter.com/FwqbU6Jiqk

— Jonny Geller (@JonnyGeller) 2020. január 23.

Elsőként az Egyesült Királyságon belüli zsidó szervezetek hördültek föl, és tiltakoztak a BBC-ben elhangzott tudósítás miatt. Az Antiszemitizmus Elleni Kampány nevű szervezet szerint ez a tudósítás figyelmen kívül hagyta azt a nemzetközi meghatározást, amely szerint antiszemitizmusnak számít az is, ha valaki összehasonlítja az Izrael által követett politikát a nácik által elkövetett cselekedetekkel. Az említett szervezet ezért bepanaszolta a BBC-t. Közben az izraeli kormány is tiltakozott a BBC tudósításában elhangzott megállapítások miatt, hangsúlyozva, hogy Orla Guerin éppen a nemzetközi holokauszt-emléknap előtti napokban készítette a holokauszt bagatellizálásaként értelmezhető tudósítást.



Orla Guerin a megszállt Nabluszból tudósít (fotó: BBC)

A BBC vezetősége viszont elutasította az izraeli kormány és a brit zsidó szervezetek bírálatát, mondván, hogy a holokauszttal kapcsolatos tudósításban az Izrael státuszára vonatkozó rövid megjegyzés egyáltalán nem utal a két dolog közötti kapcsolatra, s mi nem is szeretnénk, hogy ilyen kapcsolat legyen a beszámolóinkban” - olvasható a BBC közleményében.



Orla Guerin a Gázai övezetből tudósít (fotó: BBC)

A dublini születésű, eddig több rangos sajtódíjjal kitüntetett Orla Guerin az Ír Rádió és Tv munkatársaként 1987 és 1990 között Kelet-Európából és a Szovjetunióból tudósított. 1995-tól napjainkig a BBC munkatársaként, haditudósítóként Afganisztánból, Pakisztánból a megszállt palesztin területekről Irakból és Szíriából küldi a tudósításait. Izrael már többször is vádolta antiszemitizmussal, mert beszámolóiban hitelesen tudósít a zsidó telepesek és az izraeli hadsereg cselekedeteiről.

H. J. – Kuruc.info

Az "új antiszemitizmus" fogalmáról:

- Orbán Netanjáhuval együttműködve akarja visszaszorítani az antiszemitizmust Magyarországon

- Orbán is benevezett az antiszemitázós licitbe: azt mondja, már Netanjahu bírálata is annak számít





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából