Ugrás a cikkhez
Reklám

Ezrek vettek részt az Ausztrália napján megrendezett ünnepségeken vasárnap, amelyekre rányomták bélyegüket a 33 halálos áldozatot követelő és számos otthont, illetve állatok millióit elpusztító bozóttüzek.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy Ausztrália napja az ország ősi és újabb történeteire való emlékezés ideje.

A kormányfő rámutatott, hogy az aszályok és bozóttüzek is hozzátartoznak azokhoz a kihívásokhoz, amelyekkel az ausztrál kontinens lakosainak meg kell küzdenie.

„Ausztrálként szeretjük ezt az országot, annak szépségét, de gazdagsága és áldásai mellett ismerjük rettenetes arcát is” – nyomatékosította.

Morrison bejelentette, hogy kitüntetés adományoz a bozóttüzek oltásában részt vevő embereknek. A kormányfő aláhúzta: példátlan összefogásnak lehettek szemtanúi, hiszen az elmúlt hetekben önkéntesek és fizetett tűzoltók ezrei dolgoztak éjt nappallá téve a lángok megfékezésén.

A brit Első Flotta hajói 1788. január 26-án érkeztek meg az új-dél-walesi Port Jacksonba, és ezen a napon vonták fel a brit zászlót az angol koronagyarmaton. Nagy-Britannia lakatlan földrészként igényt tartott Ausztráliára annak ellenére, hogy annak őslakosai több mint 50 ezer éve éltek a kontinensen. A helyi bennszülöttek a megszállás napjának tartják a nemzeti ünnepet, és követelik annak eltörlését.

A vasárnapi rendezvényeken is többen tiltakoztak „A népirtás nem ok a büszkeségre” feliratot, valamint az őslakosok jelképeit és zászlóját hordozva. Ausztráliában körülbelül 700 ezer bennszülött él, akik szocioökonómiai mutatói minden tekintetben alatta maradnak a 25 milliós fehér lakosságéinak.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából