Ugrás a cikkhez
Reklám

Donald Trump amerikai elnök részt vesz a Menet az életért nevű pénteki abortuszellenes meneten Washingtonban – jelentette be csütörtökre virradóra a Fehér Ház.



Fotó: Gospel Herald

Az elnöki hivatal Twitter-fiókján közzétett közlemény szerint „Donald Trump elnök lesz a történelemben az első elnök, aki részt vesz a Meneten az életért rendezvényen”.

Trump a saját Twitter-oldalán is reagált. „Találkozunk pénteken” – írta.

See you on Friday...Big Crowd! https://t.co/MFyWLG4HFZ

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2020. január 22.

Az abortuszellenes megmozdulás szervezője, Jeanne Mancini közleményben köszönte meg az elnöki részvételt. „Mély megtiszteltetésnek érezzük, hogy fogadhatjuk Trump elnököt a 47-ik Menet az életért rendezvényünkön” – írta. A közleményben hangsúlyozta azt is, hogy eddigi intézkedéseivel a Trump-kormányzat „az élet állandó védelmezőjeként” lépett fel, utalva életbarát bírák jelölésére vagy az abortuszok állami finanszírozásának visszafogására.




A Menet az életért megmozdulást évente rendezik meg, január végén, emlékezve az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 1973. január 22-én hozott, úgynevezett Roe/Wade döntésére, amely kimondta az abortuszhoz való jogot az Egyesült Államok valamennyi tagállamára érvényesen.



Fotó: CNS/Tyler Orsburn

Tavaly több amerikai tagállamban az abortusz szigorítását előíró törvényt szavaztak meg, néhány másikban viszont, ahol liberális többségű a helyi törvényhozás, éppen az eddigi szabályok lazításáról döntöttek.

Három éve Mike Pence alelnök vett részt a meneten, 2018-ban pedig Donald Trump videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából