Ugrás a cikkhez
Reklám

A dán rendőrség szerdán húsz embert vett őrizetbe egy készülő iszlamista merénylet megakadályozása céljából országszerte végrehajtott razziákban.

A dán rendőrség és hírszerzés közlése szerint az akciókat annak a gyanújával hajtották végre, hogy többen terrorcselekményt terveltek ki. A biztonsági szervek együttes sajtótájékoztatóján ismertették azt is, hogy az elfogott személyek robbanószereket és lőfegyvereket próbáltak beszerezni.

„Ez a húsz ember megpróbált tűzfegyverek birtokába jutni, s robbanószerkezetek készítéséhez szükséges anyagokat szerzett be” – mondta Jorgen Bergen Skov, a koppenhágai rendőrfőnök. Közölte azt is, hogy az őrizetbe vett személyek közül egyeseket már csütörtökön ki fognak kérdezni terrorizmus gyanújával.

„Fontos aláhúzni, hogy a keresett személyek közül mindenkit sikerült elfogni” – fűzte hozzá a rendőrfőnök, aki az őrizetbe vettek állampolgárságát nem közölte. „Megítélésünk szerint ezeket az embereket szélsőséges iszlamista indítékok hajtották” – jelentette ki Flemming Drejer, a hírszerzés műveleti igazgatója.

Dániában utoljára 2015-ben történt terrortámadás. Akkor egy fegyveres elkövető lövéseket adott le egy koppenhágai kulturális központ kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról, majd néhány órával később egy zsinagógára támadt. A támadó két emberrel végzett, hat rendőrt pedig megsebesített. A merénylőt a rendvédelmi szervek agyonlőtték.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából