Ugrás a cikkhez
Reklám

Diszkrimináció miatt kártérítésre köteleztek kedden Németországban egy lakástulajdonost, mert csak németnek volt hajlandó kiadni az ingatlant. Az augsburgi városi bíróság ítélete szerint a lakástulajdonosnak ezer euró (335 ezer forint) kártérítést kell fizetnie egy afrikai férfinak, aki pályázni kívánt a lakás bérleti jogára, és származása miatt nem kapott lehetőséget.



A Mutti Burkina Faso elnökével - csírájában fojtunk el minden diszkriminációt, csak jöjjenek!

A bíróság azt is kikötötte, hogy a tulajdonos nem közölhet többé hirdetést azzal a kitétellel, hogy csak németeknek kiadó a lakás.

"A külföldiek hátrányos megkülönböztetése, méghozzá ezzel a nyíltsággal, egyszerűen elfogadhatatlan"– hangsúlyozta német hírportálok beszámolói szerint az ügyben eljáró bíró, Andreas Roth, aki súlyos bírságot helyezett kilátásba a lakástulajdonosnak, ha nem változtat diszkriminatív magatartásán.

Az illető egy 40 négyzetméteres, egyszobás lakást hirdetett azonnali kiadásra, rezsi nélkül havi 394 euróért. Az Augsburger Allgemeine című lapban közölt hirdetésre telefonon jelentkezett a Burkina Fasóból származó érdeklődő. Elmondása szerint a tulajdonos megkérdezte, hogy külföldi-e, és a válasz hallatán bontotta a vonalat.

A nyolcvanegy éves tulajdonos, aki több mint 20 lakással rendelkezik, elmondta, hogy azért választotta a kifogásolt megfogalmazást a hirdetésben, mert a házában egyszer gondja akadt egy török származású kábítószer-kereskedővel. A bíró erre a kifogásra megjegyezte, hogy a bűncselekményeket "emberek követik el, és nem állampolgárok".

A hátrányos megkülönböztetés ellen küzdő szövetségi hivatal becslése szerint az úgynevezett migrációs hátterű emberek – olyan németországi lakosok, akiknek legalább egyik szülője nem szerzett német állampolgárságot a születésével – nagyjából 70 százaléka tapasztal diszkriminációt lakáskeresés során. Érthetetlen, hogy miért...

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából