Ugrás a cikkhez
Reklám

Megszavazta a finn parlament kedden az ország új miniszterelnökének a 34 éves szociáldemokrata Sanna Marint, aki hivatalba lépésével a világ legfiatalabb kormányfője lesz.Sanna Marin - két leszbikus nevelte fel

A 200 fős parlamentben 99 képviselő szavazott Marin jelöltsége mellett, 70 pedig ellene. A politikus eddig közlekedési és hírközlési miniszter volt az ötpárti koalíciós kormányban.

Az előző miniszterelnök, Antti Rinne december 3-án jelentette be lemondását. A parlament aznap szavazott volna a szociáldemokrata kormányfő kabinetjének sorsáról, mivel bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene a postássztrájk kezelése miatt.

Az új kormányfő elfogadása mellett azonban továbbra is mély szakadékok húzódnak a koalíciót alkotó két nagyobb politikai erő, a Centrumpárt és a szociáldemokraták között. Sanna Marinnak várhatóan tovább kell küzdenie baloldali elképzeléseinek védelméért a Centrumpárttal szemben, amely a hónap elején megvonta a bizalmat az addigi miniszterelnöktől.

Az év végéig Finnország viseli az Európai Unió soros elnöki tisztségét, és központi szerepet játszik az új uniós költségvetés előkészítésében - közölte az MTI.

Ez az öt nő fogja vezetni Finnországot:

Finland’s government is now led by these five party leaders. #newgeneration pic.twitter.com/vis0qB9tO8

— Tuomas Niskakangas (@TNiskakangas) 2019. december 8.
Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából