Ugrás a cikkhez
Reklám

Tizenöt év szabadságvesztésre ítélte korrupciós vádakkal Szapar Iszakov volt kirgiz miniszterelnököt pénteken Biskek szverdlov kerületi bírósága – közölte a törvényszék titkárságának szóvivője.

„Iszakovot bűncselekmény elkövetésében találták bűnösnek, és megfosztják minden állami kitüntetésétől” – fűzte hozzá az illetékes.

Szapar Iszakov 2017 augusztusa és decembere között töltötte be a kormányfői tisztséget. Kabinetjétől a biskeki parlament vonta meg a bizalmat. Akkor megfosztották a „volt miniszterelnök” titulustól is.

A vádhatóság verziója szerint miniszterelnökként korrupciós ügyletekbe keveredett a biskeki hőerőmű korszerűsítése során, amelyet 386 millió dolláros (115 milliárd forint) áron végzett el a kínai TVEA vállalat.

Iszakov mellett másfél tucat ember érintett az ügyben, soraikban egykor magas rangot viselt tisztségviselők is vannak. Köztük van a hét és fél év börtönre ítélt Zsantoro Szatibaldijev is, aki 2012 szeptembere és 2014 márciusa között volt kormányfő. Szatibaldijev koalíciós kormánya napvilágra került korrupciós ügyek miatt bomlott fel.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából