Ugrás a cikkhez
Reklám

További 50 millió eurós (mintegy 17 milliárd forintnak megfelelő) támogatást jelentett be hétfőn az Európai Bizottság az ebolajárvány által sújtott személyek támogatására a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A segély a legsürgetőbb igények kielégítésére szolgál amellett, hogy a lakosság élelmezésbiztonsági és a minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését javítja.A helyi milíciák rendszeresen támadnak meg és gyújtanak fel nyugati segélyekből létrehozott ebolaklinikákat (kép: imaworldhealth.org)

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén elterjedt járvány nagyban rontja a már kialakult válsághelyzetet. Az Európai Bizottság így mindent megtesz annak érdekében, hogy reagáljon az ott élő emberek alapvető szükségleteire. Ez az 50 millió eurós segélycsomag az egészségügyi ellátásokhoz való könnyebb hozzáférést és a családok, különösen a gyermekek, táplálkozását hivatott javítani - közölte hétfőn Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségért felelős európai uniós biztos.

A The Lancet című, tekintélyes orvosi folyóirat által 2019 tavaszán nyilvánosságra hozott felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett kongóiak 26 százaléka nem is hisz abban, hogy létezik az ebolavírus. (Lásd bőveben a kapcsolódók között.)

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos szerint az EU minden szinten támogatja az ebola elleni küzdelemre irányuló nemzetközi erőfeszítéseket a humanitárius segítségnyújtástól a Kongói Demokratikus Köztársaság nemzeti egészségügyi rendszerének stabilizálásáig.

A finanszírozás nagy része (40 millió EUR) ingyenes és minőségi egészségügyi ellátást biztosít, beleértve az alultápláltság megelőzését is, az ebolafertőzött területeken élők számára.

A fennmaradó 10 millió euró hozzájárul a térség élelmiszer-biztonsági válságának kezeléséhez.

Az Európai Unió korábban is számos intézkedéssel jelentős mértékben hozzájárult az ebola elleni küzdelemhez. A folyamatban lévő járvány kezdete óta az EU 47 millió euró összegű humanitárius támogatást nyújtott a Kongói Demokratikus Köztársaság segélyszervezeteinek, amelyek részt vesznek az ebolára mint vészhelyzetre történő reagálás különféle intézkedéseiben az érintett és a magas kockázatú területeken.

A bizottság mindemellett hosszú távú 180 millió eurós (mintegy 60 milliárd forint értékű) strukturális támogatást nyújtott 2014-2019 között a Kongói Demokratikus Köztársaság egészségügyi rendszerének stabilizálásához.

(MTI javítva)

Kapcsolódó:

- Nem hirdet nemzetközi vészhelyzetet a WHO az ebolajárvány miatt - nehogy kár érje a kongói gazdaságot

- A kongóiak negyede nem hisz az ebola létezésében, pedig a vírus mindent megtesz, hogy meggyőzze őket

- Menetrend szerint támadtak meg egy ebolás betegeket kezelő központot Kongóban

- Ebolás betegeket kezelő központot gyújtottak fel Kongóban - a helyiek a hagyományos gyógymódokat részesítik előnyben

- Agyi szint Kongóban: tombol az ebola, ők meg elrabolják és megölik a segíteni érkező orvosokat

- Tovább terjed az ebola Kongóban - ellenséges bennszülöttek nehezítik a vírus legyőzését

- Indonézia: nem oltatják be a gyerekeket a muszlimok, mert az oltóanyag "disznófertőzött"

- Jubilál Kongóban az új ebolajárvány

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából