Ugrás a cikkhez
Reklám

Dél-olaszországi régészeti lelőhelyeket fosztogató, s a zsákmányolt ókori műkincseket tömegesen külföldre csempésző bűnszövetkezetet sikerült felszámolni egy öt országra kiterjedő, összehangolt akcióban – közölte hétfőn az olasz rendőrség.

A több mint két éve tartó nyomozás lezárásaként több mint 80 helyszínen tartottak házkutatást Olaszországon kívül Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, és Szerbiában. Az akcióban mintegy tízezer régészeti műkincset sikerült lefoglalni és huszonhárom személyt vettek őrizetbe. További 80 ember ellen indult vizsgálat.

A banda olaszországi tagjai az olasz csizma orrán található Calabria megyében végeztek illegális ásatásokat, olyan lelőhelyeken, amelyek hivatásos régészek feltárási munkájára vártak.

A rendőrség közlése szerint 2017 májusa óta figyelték a bűnszövetkezetet és egyebek közt drónokkal készítettek leleplező felvételeket arról, hogy miként ássák ki az értékes leleteket és adják el külföldre.

„Irgalmatlan brutalitással estek neki a fosztogatásnak, markológéppel szaggatták fel a földet” – áll a rendőrségi közleményben.

A leletek – köztük pénzérmék, terrakotta vázák, festett tányérok, ékszerek – igen értékesek, mivel koruk 2400-2500 évre tehető, és megalkotásuk idején Itália déli partvidékei még részben görög gyarmatok voltak.

Az eladásban londoni, müncheni, dijoni, Szerbiában pedig verseci orgazdák vettek részt.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából