Ugrás a cikkhez
Reklám

Szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok a kubai belügyminisztert, akit nemcsak a kubai jogsértésekért tart felelősnek, hanem összefüggésbe hozza az emberi jogok durva megsértésével Venezuelában is.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken kiadott közleményében tájékoztatott a Julio César Gandarilla Bermejo elleni büntetőintézkedésekről. Az amerikai hatóságok szerint a kubai tárcavezető "parancsnoki felelősséget" visel a durva venezuelai jogsértésekért, illetve felelős a kubai polgárok ezreinek jogtalan őrizetbe vételéért és száznál több politikai fogoly fogva tartásáért Kubában.

Pompeo tájékoztatása szerint Washington büntetőintézkedésekkel sújtja a kubai belügyminiszter két fiát is: apjukhoz hasonlóan ők sem léphetnek az Egyesült Államok területére.

Donald Trump amerikai elnök keményebb politikát folytat Kuba irányában, mint elődje, Barack Obama, aki több fontos lépét tett az ellenséges kubai-amerikai viszony rendezése érdekében. Trump szigorította a többi között a szigetország elleni kereskedelmi szankciókat, korlátozta az amerikai állampolgárok kubai útjait. Nemrégiben egy sor intézkedést hozott a törékeny kubai gazdaság ellen, amely amúgy is bajba került a venezuelai válság miatt.

Október végén az amerikai kormány megtiltotta, hogy amerikai légitársaságok Havannán kívül más kubai városokba is indítsanak járatokat. Néhány nappal korábban pedig megvonta Kubától a hozzáférését a kereskedelmi célú repülőjáratokhoz, és több kubai árucikk behozatalát is megtiltotta.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából