Ugrás a cikkhez
Reklám

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány a tengervíz elárasztotta Velencében, hogy gyors segítséget nyújthassanak a helyreállításhoz az 50 éveó óta legsúlyosabb áradást elszenvedő városnak.

Csütörtöki ülésén a kabinet külön rendeletet fogadott el, amely magában foglalja a város talpraállásának elősegítéséhez szükséges első intézkedéseket.

A kormány jóváhagyta a velencei szükségállapotot, és 20 millió eurót bocsátanak rendelkezésre a legsürgősebb teendőkre – írta Twitter-oldalán az olasz kormányfő.

Guiseppe Conte szerda éjjel érkezett Velencébe, ahol a tengerár kedden világhírű műemlékeket, házakat, üzleteket, szállodákat árasztott el. A víz magassága kedd este elérte a tengerszint feletti 1,87 métert, amely 1966. november 4. óta a városban eddig mért második legmagasabb érték.

Velence polgármestere, Luigi Brugnaro eurószázmilliókra becsülte a károkat.

A károkat pontosan felmérik, de az új kormányrendelet értelmében addig is ötezer eurós gyorssegély fizethető ki a magánszemélyeknek és húszezer euró a vállalatoknak.

Csütörtök reggelre a dagály 1,13 méterre esett vissza, a turisták gumicsizmában sétáltak a Szent Márk téren, és a vízben állva kávéztak a néhány nyitva tartó kávéházban vagy étteremben.

Az észak-olaszországi városba évente 36 millió turista látogat, 90 százalékuk külföldi. A lagúnából érkező sáros, sós víz elöntötte a Szent Márk bazilikát és a Fenice operaházat is. Az utolsó – 1,45 méteres dagályt – péntekre várják a városháza meteorológiai előrejelző állomása szerint. Az egész térségben erős hullámzás és szélfúvás várható.

Sergio Costa környezetvédelmi miniszter szerint Velence sérülékenysége az általános felmelegedés okozta “trópusi hatásokkal”, a heves esőzésekkel és nagy erejű széllökésekkel magyarázható.

A keddi magas tengerár elborította a cölöpökre épült város 80 százalékát, egy hetvenes éveiben járó férfi meghalt, a víz felborította a gondolákat és a vaporettókat (vízibuszokat), a tűzoltóknak 400 alkalommal kellett közbelépniük.

Luigi Brugnaro polgármester számos más vezetővel együtt a Mózes gátrendszer mielőbbi üzembehelyezését sürgette. A 2003-ban indított, de több visszaélés és korrupciós ügy miatt késleltetett munkák során 78 úszó gátat építettek, amelyek felnyílva elzárják a lagúnát az Adriai tenger vízszintjének emelkedése esetén, egészen 3 méter magas hullámokkal szemben védve a várost. A legutóbbi tesztek során vibrációkat és rozsdát észleltek, de Guiseppe Conte szerint a gát 93 százalékban kész és 2021 tavaszára befejezik.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából