Ugrás a cikkhez
Reklám

Azok után, hogy az elmúlt hetekben Donald Trump milyen Twitter-üzeneteket küldött a török elnöknek, sokakat meglephetett, hogy a washingtoni csúcs előtt az amerikai elnök egyenesen Erdogan rajongójának nevezte magát.Fotó: Joshua Roberts / Reuters

A hízelgő kijelentés azért is hangzik kissé meglepően az amerikai elnök szájából, mert a szíriai helyzet csak egy a két ország közötti komoly konfliktusok közül - írja az EuroNews.

Az elmúlt hetek feszültségei után Donald Trump most azt nyilatkozta, hogy a török-szír határon szerinte minden rendben van, a tűzszünet érvényben van, és mindehhez még azt is hozzátette, hogy szerinte a kurdok is elégedettek a kialakult helyzettel.

Az elnöki csúcson egy másik kényes kérdés is szóba került. Az amúgy NATO-tagállam Törökország ugyanis nem a katonai szövetségeseitől, hanem Oroszországtól vásárolt légvédelmi rendszert, ami miatt Washington eléggé megorrolt. A török elnök ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy megvitatták a két ország mélyen gyökerező kapcsolatát a katonai védelmi programokkal kapcsolatban, így az Sz-400 orosz rendszerről és az F35-ös vadászgép programról is, mert, ahogy Erdogan török elnök mondta: a vitás kérdéseket csak párbeszéddel lehet megoldani.

Vejek üzlete a rajongás mögött

Ankarát és Washingtont családi kapcsolatok kötik össze - tárta fel részletes oknyomozó riportban a The New York Times című amerikai napilap helyi idő szerint szerdán.

A lap információkkal is megerősített tapasztalatai szerint Donald Trump amerikai elnök Törökország iránt tanúsított rendkívül szívélyes magatartásának hátterében szokatlan, személyes kapcsolatrendszer is meghúzódik: a vők személyes baráti és üzleti kapcsolatai. Ahogyan a lap fogalmaz: a hatalomba beházasodott vők játszanak most kulcsszerepet Ankara és Washington összekapcsolásában.

Egyikük a 41 esztendős Berat Albayrak török pénzügyminiszter, aki Recep Tayyip Erdogan török elnök lányát vette feleségül, és most a többi között az amerikai-török kapcsolatokért is felelős. Másikuk a 38 éves Jared Kushner, aki Donald Trump amerikai elnök nagyobbik lányának a zsidó férje, és Trump a megválasztása után a Fehér Ház egyik tanácsadójává is kinevezte. A lap fontos szereplőként említ még egy harmadik befolyásos vőt: a milliárdos török üzletember, Aydin Dogan lányának férjét, Mehmet Ali Yalcindag-t, aki Donald Trump jelenleg fiai által irányított vállalatbirodalmának üzleti partnere.

A három vő olyan erős és naprakész kommunikációs csatornát épített ki Trump és Erdogan között, hogy alig néhány héttel Ankara észak-szíriai offenzívája után a Fehér Ház már bejelentette a török elnök washingtoni vizitjét. Erre szerdán került sor.

A The New York Times szerint e kommunikációs csatornák hatékonyságát és a személyes kapcsolatok erejét mutatja az is, hogy miközben Donald Trumpot erőteljes kétpárti bírálatok érték a kongresszusban a Törökországnak kedvező lépései miatt, a két elnöknek mégis sikerült együtt alakítania az amerikai politikát a világ egyik politikailag bizonytalan térségében.

A lap felidézte Erdogan egyik idei televíziós interjúját, amelyben a török vezető előre megjósolta, hogy egy, a saját veje és Jared Kushner közötti magánbeszélgetés hamarosan "ismét a normális vágányra tereli" az átmenetileg feszült török-amerikai viszonyt. "A hidakat ilyen módon lehet jól felépíteni" - fogalmazott akkor Erdogan. A Times szerint Berat Albayrak "hátsó traktusban folytatott diplomáciának" szokta nevezni ezeket a személyes, családtagok közötti egyeztetéseket.

Nagy valószínűséggel e kapcsolatrendszernek tudható be, hogy az amerikai elnök kétszer is meglepte saját tanácsadóit, mert tudtuk nélkül telefonon megegyezett a török államfővel az Egyesült Államok szíriai csapatkivonásában, teret adva ezzel Ankara észak-szíriai offenzívájának.

A The New York Times emlékeztetett azokra a bírálatokra is, amelyek azért érték Trumpot, mert - a lap megfogalmazásában - "agresszívan nyomult", hogy egy török állami tulajdonú bankot ne büntessenek szankciókkal az Irán-ellenes szankciók megsértéséért. Felfüggesztette az orosz légvédelmi rendszerek vásárlása miatt Ankara elleni hozott szankciókat is.

Felidézte a lap John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó múlt héten, a Morgan Stanley bankház egyik zárt körben tartott rendezvényén mondott beszédét is. Ebben Bolton azt fejtegette, hogy az Egyesült Államok elnöke a politikai döntések meghozatalakor gyakran összemossa a személyes kapcsolatokat az országok közötti kapcsolatokkal. Bolton éppen Ankara orosz fegyvervásárlásait hozta fel konkrét példaként. Ez ügyben Erdogan áprilisban azonnal Washingtonba küldte a vejét, Albayrakot és Yalcindag-t. Mindketten egy Yalcindag szervezte konferencián vettek részt az elegáns - és a Fehér Háztól pár percre fekvő - Trump Hotelben. A rendezvény közben Albayrak átsétált a Fehér Házba, ahol az Ovális Irodában tárgyalt Jared Kushnerrel és Trumppal, sikeresen meggyőzve az amerikai elnököt arról, hogy ne foganatosítson szankciókat Ankara ellen az orosz fegyvervásárlások miatt.

A The New York Times riporterei Isztambulban is gyűjtöttek információkat az oknyomozó riportjukhoz. Erdogan tanácsadóira hivatkozva azt írták: mind az amerikai elnök, mind a török államfő szereti megkerülni a diplomácia hivatalos csatornáit, részben azért is, mert mindketten gyanakvással viseltetnek a saját kormányzatuk munkatársaival és szervezeteivel szemben. "Az Egyesült Államoknak megvan a maga kialakított rendszere, amelyet mélyállamnak is hívhatunk, és ez természetesen akadályokat gördít. Ezek az obstrukciók jelentik számunkra az egyik nagy kényelmetlenséget" - idézte Erdogan egyik tavaszi kijelentését az amerikai lap.

A The New York Times hozzátette: nem Törökország az egyetlen állam, amellyel Donald Trump ilyen szokatlan, informális, családtagok közötti kapcsolatrendszer révén ápolja az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatait. Hasonló a helyzet Washington és Szaúd-Arábia között is. Az amerikai-szaúdi viszony "bonyolításában" szintén kulcsszerepe van Jared Kushnernek. Az elnök veje személyesen áll kapcsolatban Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel.

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából