Ugrás a cikkhez
Reklám

Evo Morales, Bolívia volt elnöke kijelentette szerdán, hogy kész mielőbb hazatérni a száműzetésből, ha felkérik rá.

Ha a népem megkér rá, készek vagyunk visszatérni és megbékíteni (az országot) – mondta egy Mexikóvárosban tartott sajtótájékoztatón, miközben a hívei a bolíviai fővárosban tüntettek mellette, hogy térjen haza és vegye át újra az államfői tisztséget.

A tájékoztatón Morales nemzeti párbeszédre szólított fel a belpolitikai válság megoldása érdekében.

La Pazban órákkal korábban Bolívia ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát a szenátus egyik ellenzéki alelnöke, Jeanine Ánez. Morales szerint Ánez bejelentése puccsal ér fel.

„Egy jobboldali puccsista szenátor a szenátus elnökévé, majd az ország ideiglenes elnökévé kiáltja ki magát törvényhozási határozatképesség nélkül, miközben cinkosai veszik körbe, és a népet elnyomó hadsereg és rendőrség irányítása alatt áll” – írta korábban a Twitteren. A mexikóvárosi sajtótájékoztatón megerősítette, hogy nem ismeri el Ánez legitimitását.

Ánez szerdán bejelentette, hogy új elnökválasztást akar a lehető legkorábbi időpontban. A hadsereget és a rendőrséget arra kérte az elnöki palotában elhangzott beszédében, hogy állítsák helyre a rendet az országban. Kijelentette, hogy Bolíviában nem történt államcsíny, és az országnak maga mögött kell hagynia a totalitárius rendszert. Szerinte az október 20-i elnökválasztáson nyilvánvaló csalás történt.

La Paz napközben a korábbiaknál nyugodtabbnak látszott, de vannak még tüntetések.

Morales a mexikóvárosi sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy szerinte nem véletlenül szenvedett balesetet november 4-én a helikopter, amelyen utazott. A politikus nem sérült meg.

Időközben Mexikó La Paz-i nagykövete egy rádióinterjúban bejelentette, hogy kormánya nem ismeri el Ánezt ideiglenes elnöknek, mert megsértették az alkotmányos rendet, és közölte, hogy a képviselet befogadta az előző kormányzat mintegy 30 tisztségviselőjét, akik menedéket kértek. Kilétüket nem árulta el.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából