Ugrás a cikkhez
Reklám

Megkezdődött helyi idő szerint vasárnap reggel az elnökválasztás Bolíviában, amelyen Evo Morales baloldali elnök negyedik államfői megbízatását nyerheti el.

A felmérések szerint szoros eredmény várható Morales és jobbközép ellenzéki kihívója, Carlos Mesa között, Morales várhatóan nem kapja meg a voksok abszolút többségét, és így előreláthatóan második fordulót kell rendezni.

Morales harmadik újraválasztása vitatott kérdés, mert az alkotmány nem teszi lehetővé, hogy valaki negyedszer is elnök lehessen, és az ennek eltörléséről szóló 2016-os népszavazáson a többség az ellen szavazott, hogy eltöröljék az újraválaszthatóság korlátozását, ám ennek ellenére az ország alkotmánybírósága és választási törvényszéke úgy határozott, hogy sértené Morales, mint állampolgár politikai jogait, ha nem indulhatna újra az elnöki posztért.

A választáson kilenc jelölt indul. Carlos Mesa már volt az ország elnöke, de 2005-ben le kellett mondania az államfői posztról, miután tiltakozások kezdődtek amiatt, ahogy a kormány az ország földgázkészleteit kezelte. Morales és Mesa mögött várhatóan Óscar Ortiz liberális szenátor lesz a harmadik.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából