Ugrás a cikkhez
Reklám

Kegyelemben részesítette VI. Mohamed marokkói uralkodó szerdán Hadzsar Raisszúni újságírónőt, akit szeptemberben ítéltek egyéves szabadságvesztésre azért, mert a vád szerint illegális abortusznak vetette alá magát, és házasságon kívüli szexuális kapcsolata volt.

A kegyelem kiterjed Hadzsar Raisszúni férjére, illetve az ügyben érintett orvosra és két kollégájára is – közölte a marokkói igazságügyi minisztérium.

Az újságírónő tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az ügy nagy felháborodást keltett Marokkóban. Jogvédők azt állították, hogy a huszonnyolc éves újságírónő munkássága, illetve rokoni kapcsolatai miatt került összetűzésbe a hatóságokkal. Hadzsar Raisszúni egy befolyásos iszlamista hitszónok unokahúga, és az Ahbar al-Jaum című kormánykritikus lapnak dolgozott.

Szeptember végén több száz marokkói nő ismerte el kiáltványban, hogy vétett a Magreb-ország szigorú abortusztilalma ellen.

A marokkói sajtóban megjelent 490 nő számolt be arról, hogy terhesség művi megszakításának vetette alá magát, vagy közreműködött ilyen beavatkozásban. Az aláírók egyben elismerték azt is, hogy házasságon kívüli nemi életet folytattak.

A szokatlan kezdeményezés kiváltó oka Hadzsar Raisszúni pere volt.

A marokkói törvények büntetik a házasságon kívüli nemi életet csakúgy, mint az abortuszt, amelyet csak az anya életének veszélyeztetése esetén szabad elvégezni.

Marokkóban szakértők becslései szerint naponta 600-800 illegális abortuszt végeznek el. Tavaly hetvenhárom nőt ítéltek el tiltott abortusz miatt, s ezreket büntettek meg házasságon kívüli szexuális kapcsolatok miatt.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából