Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Egyesült Államok tűzszünetre akarja rávenni Recep Tayyip Erdogan török elnököt Északkelet-Szíriában – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy szerdai interjúban.

A Fox Business Network amerikai hírtelevíziónak Pompeo kijelentette, ő és Mike Pence amerikai alelnök is arra számít, hogy szemtől szemben találkoznak majd Erdogannal a törökországi látogatásuk alkalmával. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, elengedhetetlen, hogy Donald Trump amerikai elnök adminisztrációjának magas rangú tisztségviselői közvetlenül, vagyis személyesen találkozzanak a török vezetővel.

Hangsúlyozta, el akarják tántorítani Erdogant attól, hogy folytassa északkelet-szíriai offenzíváját. „Le kell állítania a szíriai beavatkozást. Tűzszünetre van szükségünk, s ha ez megvan, elkezdhetjük újra összeilleszteni a darabkákat ” – fogalmazott Pompeo.

Mint mondta, az egyeztetések célja, hogy megoldást találjanak a szíriai helyzetre, nem pedig az amerikai-török kapcsolatok megrongálása.

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, az Egyesült Államok arra törekszik, hogy ne keletkezzen hatalmi vákuum Szíriában.

A Pence vezette delegáció szerdán este indul Törökországba.

(MTI)

Korábban írtuk: Erdogan nem áll szóba az amerikai alelnökkel





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából