Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Európai Unió továbbra is rendkívül lassan halad előre a nemek közötti egyenlőség terén, az irány jó, de még messze a cél – írta kedden közzétett jelentésében a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE).

Az EU szakosodott ügynökségének friss értékelése szerint a ranglistát Svédország és Dánia vezeti. A legtöbb javítanivalója Görögországnak és Magyarországnak van. A legnagyobb fejlődést Portugália és Észtország mutatta fel.

A legalacsonyabb pontszámot elérő terület a hatalom, amely a döntéshozásban fennálló egyenlőséget vizsgálja, mégis ez fejlődik a leggyorsabb ütemben. Ez főként a vállalatvezetésben részt vevő nők egyre magasabb arányának köszönhető, noha ez csak néhány tagállam esetén mondható el. A legmagasabb pontszámot az egészségügy terén mérték.

„Jó irányban haladunk, de még mindig messze vagyunk a céltól. A mutatónk, amely egyféle referenciaként szolgál a nemek közötti egyenlőség EU-n belüli helyzetéről, azt mutatja, hogy az uniós tagállamok csaknem fele 60 pont alatt teljesít. Rendkívül fontos, hogy gyorsabban haladjunk előre” – közölte Virginija Langbakk, a szervezet igazgatója.

Az idei mutató elkészítésekor különös figyelmet kapott a munka és a magánélet egyensúlya, és annak összefüggése a nemek közötti egyenlőséggel.

„A nemek közötti egyenlőtlenség hátráltatja Európát abban, hogy teljesen kiaknázza saját lehetőségeit. Büszke vagyok arra, amit eddig elértünk, de most már valós eredményekre kell váltanunk intézkedéseinket. A munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló, idén elfogadott irányelvünk gyökeres változást hozhat Európa-szerte” – emelte ki Vera Jourová illetékes uniós biztos.

(MTI)

Kapcsolódó: Von der Leyen Orbánt is bevonja a női kvótás játszadozásba

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából