Ugrás a cikkhez
Reklám

Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte kedden Brüsszelben azt, hogy a Donyec-medencei válság megoldása érdekében Ukrajna szövetségi állammá alakuljon.

Az ukrán diplomácia vezetője ezt az Európai Parlament külügyi bizottságával folytatott megbeszélésén mondta. Prisztajko a találkozón részletesen kifejtette Kijev álláspontját, benne azokat a határvonalakat, amelyeket az ukrán fél nem hajlandó átlépni a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése érdekében.

„Ukrajna (államformáját tekintve) egységállam, és az is marad, a föderalizáció forgatókönyve elfogadhatatlan” – szögezte le a miniszter. Kiemelte, hogy a Donyec-medencei szakadár területeken tartandó helyhatósági választások előfeltétele a szükséges biztonsági feltételek megteremtése.

„Az orosz katonai csapatokat, zsoldosokat és fegyvereket ki kell vonni Ukrajna területéről. Ezen felül teljes körű ellenőrzést kell nyernünk az ukrán-orosz államhatár átmenetileg (Ukrajna által) nem ellenőrzött szakaszán” – szögezte le, sorolva a szükséges biztonsági feltételeket.

A külügyi közlemény szerint a bizottsággal folytatott megbeszélésen Kijev megerősítést kapott afelől, hogy az EP képviselői változatlanul támogatják Ukrajna területi egységét és szuverenitását, valamint igyekeznek hozzájárulni az Európai Unióhoz történő gazdasági és politikai integrációjának előmozdításához.

A találkozón szintén pozitívan értékelték, hogy lezárult az EU és Ukrajna parlamentközi együttműködési szerveinek megalakítása, mert ezek az intézményék fontos szerepet töltenek be az unió és Kijev által megkötött társulási megállapodás végrehajtásában.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából