Ugrás a cikkhez
Reklám

Izraelben magyar idő szerint 21 órakor lezárták a szavazóurnákat, s ezzel egy időben az izraeli tévécsatornák közzétették az úgynevezett exit poll, azaz a szavazóhelyiségekből távozó személyek körében végzett napközbeni közvélemény-kutatás eredményét. Netanjáhu Likud pártja és riválisa, Beni Ganz Kék-Fehér választási pártja közti megméretés valószínűleg ismét döntetlen eredménnyel végződött. A mérleg nyelvét a nyolc mandátummal Ávigdor Lieberman, az Otthonunk, Izrael nevű pártja képezi – jelenti a Jediot Áháronot tévéje.



Három tévé közvélemény-kutatása alapján a Beni Ganz és a Binjámin Netanjáhu által megszerzett mandátumok száma

Az előzetes megkérdezések alapján a mai izraeli parlamenti választáson ismét döntetlen lett a Binjámin Netanjáhu vezette Likud és nagy riválisa, Beni Ganz Kék-Fehér nevű választási pártja között. Az egyik nagy tévécsatorna felmérése szerint Ganz pártja 34, Netanjáhu Likudja 33 mandátumot szerzett. Másik tévé szerint mindkét párt 33 mandátumot kapott.

A megszólaló hírmagyarázók abban egyetértenek, hogy a megismétlődő döntetlen eredmény azt jelenti, hogy mindkét kormányfőaspiráns koalíciós partnerekre van utalva, mert a 120 tagú parlamentben egyiknek sincs 61 mandátuma. Netanjáhu azért került hátrányba Beni Ganzcal szemben, mert nem jutottak be a parlamentbe a természetes koalíciós partnerei, mint például a Zsidó Erő nevű párt. Ávigdor Lieberman, a Jiszráél Béjténu (Otthonunk, Izrael) nevű párt elnöke a mai választás igazi győztese, mert nyolc mandátummal a mérleg nyelve lett. Többen úgy vélik, hogy Lieberman végül koalícióra lép Netanjáhuval, de ennek az lesz az ára, hogy nemcsak a hadügyminiszteri tárcát követeli majd magának, hanem Bibivel rotációban miniszterelnök is kíván lenni.

Az izraeli hírmagyarázók hangsúlyozzák, hogy a most közölt eredmények a szavazatszámlálás folyamán még változhatnak.

H. J. – Kuruc.info

Frissítés: bukhat Netanjahu

Az MTI összefoglalója:

Patthelyzetet eredményezett az öt hónap után megismételt választás kedden Izraelben: a legerősebb politikai erő Beni Ganz centrista Kék-fehér pártja lett, míg a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobboldali Likud egy-két mandátummal kevesebbet kapott, és jobboldali-vallásos tömbjével együtt sem sikerült többséget szereznie – jelentették az exit poll-felmérések első, még hozzávetőleges eredményei alapján az izraeli tévécsatornák.



Fotó: MTI/AP/Oded Balilty

Nagyon magas, két órával az urnák lezárása előtt közel 64 százalékos részvétel mellett a Likud 31-33 mandátumot szerzett a 120-ból a televíziók exit poll-eredményei szerint, miközben a Benjámin Ganz volt vezérkari főnök vezette ellenzéki Kék-fehér 32-34 képviselői helyhez jutott.

A szavazóhelyiségekből távozók válaszaiból az derül ki, hogy Netanjahunak a koalíciós partnereiként megjelölt jobboldali és vallásos pártok segítségével sem sikerül megszereznie a parlamenti többséghez szükséges 61 mandátumot, a baloldali és a centrista pártok pedig a miniszterelnök korrupciós ügyei miatt nem hajlandók belépni egy általa vezetett kormányba.

Ezért lehetetlennek tűnik, hogy Netanjahu kormányt alakítson, miközben a jelen helyzet szerint Ganz sem tud majd többségi koalíciót alakítani a kormányzó Likud nélkül.

Az exit pollok alapján nem jutott be a kneszetbe a rasszista jobboldali Zsidó Hatalom (Ocma Jehudit) párt, viszont helye lesz a korábban a bejutási küszöb környékén mért baloldali pártoknak, a szociáldemokrata Munkapárt-Híd pártszövetségnek és a liberális baloldali Demokratikus Tábornak.

A mérleg nyelve az előzetes jóslatoknak megfelelően Avigdor Liberman Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű jobboldali pártja lett, amely 8-10 mandátumot szerzett.

Liberman és a Kék-fehér párt világi egységkormányt ígért az ultraortodox pártok kihagyásával, de a Kék-fehér csakis akkor szövetkezik a Likuddal, ha azt nem Netanjahu vezeti.

Ezért a választási eredmények kétségessé teszik Benjámin Netanjahu jövőbeli politikai szerepvállalását, és azt is, hogy korrupciós ügyeiben parlamenti mentelmi jogot tudjon elérni a vádemelés ellen, ha október elején, Netanjahu meghallgatása után a már elkészített vádirat benyújtását határozza el Aviháj Mandelblitt legfőbb ügyész. A közeli napokban várhatóan jelentős nyomás nehezedik a Likud politikusaira, hogy tartsanak választásokat a párt elnöki tisztségére.

Az Egyesült Arab Lista az arab szavazók magasabb választási részvétele révén tízről 11-13-ra növelte az arab pártok képviselőinek számát a kneszetben.

Megőrizték erejüket az ultraortodox vallásos pártok, de csalódást okozott az előzetes jóslatokhoz képest 6-8 mandátumával a Jobbra (Jamina) nevű, a Likudtól jobbra álló, a telepeseket támogató párt.

Reuven Rivlin államfő bejelentette, hogy a végleges eredmények alapján minél hamarabb megbeszéléseket szeretne kezdeni a pártok képviselőivel, és mindent elkövet egy stabil kormány gyors megalakítása érdekében az erre legalkalmasabb jelölt megbízásával.

A végleges eredmények leghamarabb szerdán születnek meg, de akár több napig is eltarthat bejelentésük a szavazatok újraszámlálása miatt az esetleges vitatott helyeken.

2. frissítés: egyik párt sem tud kormányt alakítani

Sem a jobboldali kormányzó Likud, sem az ellenzéki centrista Kék-fehér párt nem tud kormányt alakítani Izraelben a keddi parlamenti választási eredmények alapján – jelentette a helyi média szerdán.

A tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna értesülése szerint a szavazatok közel kilencvenkét százalékos, nem hivatalos feldolgozottsága alapján a két legnagyobb párt harminckét-harminckét mandátumot szerzett a százhúsz tagú kneszetben.

A hírek szerint Benjámin Netanjahu, a Likud vezére bizonyosan nem tudja létrehozni a „természetes szövetségeseiből” álló újabb koalíciót, és nincs elég ereje a kneszet ismételt feloszlatására sem, ahogy az áprilisi választások után volt.

Netanjahu éjszakai beszédében kijelentette, hogy Izraelnek erős, stabil és cionista kormányra van szüksége, de nem részletezte, hogy mit ért ez alatt. Ugyanakkor hangoztatta, szerinte arabok nem lehetnek részei a kormánynak. A tömeg szónoklata alatt azt kiabálta, hogy nem akarnak egységkormányt.

Beni Ganz, a Kék-fehér párt vezetője az első exit poll eredményeinek bejelentése után több órával megtartott beszédében óvatosan bizakodó volt, s türelmet kért a párt lelkes éltetőitől. A tévé szerint megkezdte a koalíciós tárgyalások előkészítését, és közölte: tárgyal az összes párttal, és egyik első lépéseként felhívta az Egyesült Arab Lista vezetőjét.

A mérleg nyelve, az előzetes várakozásoknak megfelelően, a kilenc parlamenti helyet szerzett Avigdor Liberman lesz, aki korábbi ígéretéhez hűen bejelentette, hogy szerinte csakis egységkormány jöhet létre, amelyben pártjával ő is szerepet vállal.

Izraelben nagy jelentőséget tulajdonítanak a 3,25 százalékos kiesési küszöb körüli pártoknak, mert bejutásuk, illetve kívül rekedésük döntő befolyással volt a politikai térkép kialakulására.

Az előrejelzések szerint most úgy tűnik, végül bejutott mind a két baloldali kisebb párt, a Demokratikus Tábor és a szociáldemokrata Munkapárt-Híd választási szövetség is, kívül maradt viszont a nyíltan arabellenes Zsidó Hatalom (Ocma Jehudit).

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából