Ugrás a cikkhez
Reklám

Elítélték az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) tagországainak külügyminiszterei vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek azt a választási ígéretét, amely szerint választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet, egyúttal ismét kiálltak a palesztin ügy mellett.

Az OIC vasárnap rendkívüli ülést tartott, hogy a tagállamok megvitassák az izraeli kormányfő elképzelését Ciszjordánia egy részének annektálására vonatkozóan.

A diplomáciai vezetők a találkozón kiadott közös közleményükben elítélték Netanjahu e kijelentéseit, és hangsúlyozták a palesztin ügy fontosságát az iszlám közösség számára. „Bármilyen erőfeszítés, amely nem veszi figyelembe a palesztin népet megillető jogokat, hiányos, és nem vezet békéhez” – mondta felszólalásában Ibráhim al-Aszaf szaúdi külügyminiszter, aki az izraeli kormányfő kijelentéseit „semmisnek és elfogadhatatlannak” minősítette.

A szaúdi külügyi tárcavezető szerint Netanjahu választási ígérete „veszélyes feszültségfokozás”, ezért arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy emelje fel hangját az „izraeli agresszió” ellen.

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter ezzel kapcsolatban kijelentette: az 1967 júniusa óta megszállt palesztin terület, benne Jeruzsálem demográfiájának, természetének, identitásának és jogi státusának megváltoztatását célzó próbálkozások „elfogadhatatlanok és nem rendelkeznek jogi alappal”. „Ezt a területet továbbra is megszállás alatt tartják, és ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), Közgyűlése, Nemzetközi Bírósága (ICJ) és az egész nemzetközi közösség egyértelműen megerősítette” – fogalmazott.

Az izraeli kormányfő kedden kilátásba helyezte, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet. „Az új kormány megalakulása után a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi része izraeli fennhatóság alá kerül” – mondta Netanjahu, hozzátéve, hogy az annektálás az első lépés lenne más olyan ciszjordániai területek bekebelezése felé, ahol zsidó telepek vannak.

A 2400 négyzetkilométer területű völgy az Izrael által az 1967-es hatnapos háború során elfoglalt Ciszjordániában van, ahol mintegy 3 millió palesztin és több mint 400 ezer zsidó telepes él.

A zsidó telepek létrehozása a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján jogszerűtlen, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott, Izrael azonban biztonsági és történelmi indokok alapján visszautasítja ezt az álláspontot. A palesztinok attól tartanak, hogy a szeptember közepén esedékes izraeli parlamenti választások utánra ígért új amerikai béketerv Izraelt fogja támogatni, és korlátozza leendő államuk területét.

(MTI)

Kapcsolódó:

- Trump kölcsönös védelmi szerződés lebegtetésével segíti Netanjahu kampányát

- Bibi választási beszéde idején légiriadó volt – a kormányfőt „védett térségbe” menekítették

- A Likud-vezér az izraeli megszállás folytatásával kampányol





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából