Ugrás a cikkhez
Reklám

Oleg Szmolenkov, az orosz elnöki hivatal volt munkatársa lehetett az az informátor, akit az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kimenekített Oroszországból - közölte kedden a Kommerszant című orosz napilap, amerikai állami szervektől származó értesülésekre hivatkozva.

Szmolenkov a lap szerint azután tűnt el feleségével és három gyermekével, hogy 2017 júniusában Montenegróba utazott nyaralni. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) gyilkosság ügyében kezdett el nyomozni. Az eljárást leállították, majd felújították, mígnem az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ki nem derítette, hogy a család "egy másik országban él".

A Daily Storm orosz hírportál annak idején azt írta, hogy a férfi titkárként dolgozott a washingtoni orosz nagykövetségen, amikor azt még a mára Vlagyimir Putyin elnök külpolitikai tanácsadójává avanzsált Jurij Usakov irányította. Szmolenkov később átkerült a kormányapparátusba, és 2010-ben az akkori államfő, Dmitrij Medvegyev harmadosztályú államtanácsossá nevezte ki.

Tevékenységéről a Kommerszant hivatali körökből egymásnak némileg ellentmondó értesülésekhez jutott. Az egyik verzió szerint Szmolenkov továbbra is élvezte Usakov bizalmát, és együttműködött vele. A másik szerint viszont aligha tudhatta értesülésekkel ellátni az amerikaiakat, mert beszerzéssel, utazásszervezéssel és a felső vezetés magánutasításainak végrehajtásával foglalkozott. (Az ügyet egy CNN-riport robbantotta ki eredetileg, ami alapján beazonosítható is lett a volt informátor, nyilván önzetlen, hazafias cél vezérelte a lapot... - a szerk.)



Szmolenkov ebben a vityilóban "bujkált" a saját nevén, amíg csak a CNN be nem kopogtatott hozzá

Az orosz elnöki hivatal titkárságának szóvivője, Jelen Krilova az Interfax hírügynökségnek kijelentette, hogy a hivatalnak Oleg Szmolenkov nevű munkatársa nem volt.

A The New York Times azt írta, hogy a kimenekített orosz tisztségviselő nem tartozott Putyin szűkebb környezetéhez, de hozzáférése volt a Kremlnek ahhoz a magas szintjéhez, amelyen a döntéseket meghozták. Az amerikai lap úgy értesült, az informátor segített a CIA-nak arra a következtetésre jutni, hogy Putyin utasítást adott beavatkozásra a 2016-os amerikai elnökválasztásba, irányította ezt a műveletet, egyebek között parancsba adta a demokrata párti vezetőség komputereinek feltörését. Az amerikai hírszerzés 2017-ben tette közzé jelentését, amelyben az orosz elnököt tette felelőssé a beavatkozásért.

A Kommerszant a The Washington Post ingatlanos weboldalára hivatkozva azt írta, hogy Oleg Szmolenkov és felsége, Antonyina 2018 júniusában egy 760 négyzetméteres házat vásárolt a hozzá tartozó 1,2 hektáros telekkel együtt a Virginia állambeli Staffordban (lásd az alábbi videót - a szerk.), az amerikai fővárostól mintegy 70 kilométerre délnyugatra. Az NBC amerikai televízió azt közölte hétfőn, hogy a megszöktetett orosz hivatalnok Washington közelében él.

A The New York Times online változata hétfőn meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: az informátort évtizedekkel ezelőtt szervezték be Moszkvában. Az orosz kormányzat középvezetője volt, és miután gyorsan haladt előre a ranglétrán, befolyásos pozícióra tett szert, ezért hozzáfért a Kreml titkosított dokumentumaihoz is.

A lap szerint az illető az amerikai hírszerzés legértékesebb forrása volt. Amikor azonban 2016-ban az amerikai hírszerzők szembesültek az orosz beavatkozási kísérletek komolyságával, úgy gondolták, hogy az ügynök biztonsága veszélybe került, ezért megpróbálták kimenekíteni Oroszországból. Ő ezt akkor még, családi okokra hivatkozva, visszautasította.

Az újság úgy tudja: a CIA akkori igazgatója, John Brennan az elnökválasztás utáni hatalomátadás időszakában nem tájékoztatta Donald Trumpot az ügyről.

Kreml: Szmolenkovot rég elbocsátották az elnöki hivatalból

A sajtóban amerikai kémként emlegetett Oleg Szmolenkov valóban az orosz elnöki hivatalban dolgozott korábban, de belső utasításra már évekkel ezelőtt elbocsátották onnan - jelentette ki kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov közlése szerint Szmolenkov nem tartozott a magasabb szintű, úgynevezett döntéshozó kategóriájú tisztségviselők közé. Munkaköréhez nem tartozott az elnökkel való közvetlen kapcsolattartás vagy az elnök részvételével tartott tanácskozásokon való megjelenés.

"Ez minden, amit el tudok mondani, más értesülésem nincsen. Ami pedig az amerikai tömegtájékoztatási eszközök azon spekulációját illeti, hogy ki kit utaztatott ki sürgősen, ki kit mentett, mint önök is tudják, a pulp fiction, a ponyvaregény kategóriájába tartozik.

Mint mondta, az üggyel kapcsolatban a Kremlnek nincsenek az orosz kémelhárításhoz intézendő kérdései.

"Az orosz kémelhárítás munkájával kapcsolatban minden rendben van" - hangoztatta a szóvivő, aki egyúttal azt állította, nem tudja, hogy "ügynök" volt-e Szmolenkov vagy sem.

Peszkov azokra az amerikai sajtójelentésekre reagált, amelyek szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 2017-ben kimenekített Oroszországból egy rendkívül fontos informátort, aki egyebek között arról szolgáltatott értesüléseket, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el.

A mentőakcióra az amerikai sajtóban megjelent értesülések szerint azért volt szükség, mert Donald Trump államtitkot fedett fel, amikor 2017 májusában a Fehér Házban fogadta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert és Moszkva akkori washingtoni nagykövetét, Szergej Kiszljakot.

Lavrov kedden Moszkvában kamerák előtt azt mondta, hogy a Trumppal folytatott megbeszélés során "senki senkinek semmilyen állami vagy nem állami titkot nem árult el". Az orosz diplomácia vezetője hozzáfűzte, hogy sohasem találkozott Szmolenkovval és nem követte karrierjének alakulását.

Orosz lap: A CIA-nek értékes ügynök volt, mert azt mondta, amit hallani szerettek volna

Bizalmas értesülésekhez férhetett hozzá az orosz sajtóban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) informátoraként emlegetett Oleg Szmolenkov, aki 2017-ben végrehajtott szökéséig öt éven át Jurij Usakovnak, orosz elnök külpolitikai tanácsadójának dolgozott - közölte kedden a Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap, a szakszolgálatokhoz közel álló forrásra hivatkozva.

A lap szerint Szmolenkov öt éven át volt Usakov vezető tanácsadója. A Vedomosztyi által megszólaltatott forrás szerint noha az amerikaiak feltételezett informátorának sem a washingtoni orosz nagykövetség munkatársaként, sem pedig az elnöki hivatal külpolitikai apparátusának alkalmazottjaként nem volt hozzáférése titkos információkhoz, a kollégáival folytatott beszélgetésekből kiszűrhetett olyan információkat, amelyek értékesek lehettek az amerikai szakszolgálatok számára.

Kollégái dicsérték, véleményük szerint jó végrehajtó hivatalnok volt. A lap által megszólaltatott forrás szerint Szmolenkov néha a puszta érdeklődésen túlmutató, túlzott kíváncsiságot tanúsított, de sokévi közös munka után kollégái a bizalmas beszélgetések során meglehetősen őszintén nyilatkozhattak.

A Vedomosztyinak egy másik, szintén a neve elhallgatása mellett nyilatkozó személy azt állította, hogy Szmolenkovnak nem volt információja arról, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba. A CIA számára azonban értékes volt, mint egy olyan együttműködő személy, aki az orosz elnöki hivatalban dolgozik és aki azt mondja, amit hallani szeretnének.

Állítólag nyoma veszett Szmolenkovnak, de ez most sok mindent jelenthet

Az amerikai sajtóban a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA ügynökeként megnevezett orosz férfi eltűnt az amerikai lakhelyéről - jelentette a The Washington Post című napilap szerdán.

A lap arról ír, hogy munkatársai kedden - azt követően, hogy az NBC televízió hétfőn este nyilvánosságra hozta az orosz Kommerszant című lap által kedden Oleg Szmolenkov néven azonosított férfi és családja lakhelyét - ellátogatott a virginiai Stafford városkában megadott címre, de a ház lakatlannak tűnt. A szomszédok elmondták, hogy Szmolenkovék még hétfőn este távoztak, és azóta nem tértek vissza a házba.
A The Washington Post információi szerint a család sietősen távozott, még a kertben száradó ruhákat is hátrahagyva.

Az egyik, neve elhallgatását kérő szomszéd elmondta, hogy Szmolenkovék az év elején költöztek be a hat hálószobás önálló villába. A férfinak láthatóan nem volt munkája, legalábbis nem járt el dolgozni, a kert rendben tartásával foglalkozott. "Azt mondta, hogy rengeteg szabadideje van" - tette hozzá a szomszéd.

Az újság munkatársai felhívtak egy Oleg Szmolenkov nevén nyilvántartott mobiltelefont is, de a szám nem felelt.

A lap szerint hírszerzési szakértők megdöbbentek, hogy az amerikai sajtó több munkatársa is milyen gyorsan hozzájutott Szmolenkov adataihoz, köztük a lakcíméhez is. Joseph Augustyn, a CIA volt munkatársa, aki 1999 és 2001 között az ügynökség letelepítési ügyeivel foglalkozott, meglepetésének adott hangot, hogy Szmolenkov a saját nevén él az Egyesült Államokban. "Ezzel együtt is, mi mindig tiszteletben tartjuk az átálló ügynökök kívánságait" - fogalmazott a The Washington Postnak, hozzátéve, hogy a CIA ezt soha nem javasolja az ügynököknek. Egy másik, neve elhallgatását kérő volt CIA-tisztségviselő arról is beszélt, hogy az ügynökség nemcsak a saját nevük használatát nem javasolja az átálló ügynököknek, hanem arról is lebeszéli őket, hogy a szövetségi fővárosban, Washingtonban, vagy ahhoz közeli vidékeken telepedjenek le, hiszen Washingtonban erőteljes az orosz jelenlét. "A legtöbb esetben teljesen új névvel, új identitással és új élettörténettel messzire, mondjuk Coloradóba szoktuk küldeni ezeket az embereket" - fogalmazott a CIA-munkatárs, aki éveken keresztül kifejezetten ezzel foglalkozott.

A lap megjegyezte: egyelőre nem világos, hogy Oleg Szmolenkov volt-e az a személy, aki részletes információkkal látta el az amerikai hírszerzést a 2016-os amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozásról. "Az azonban bizonyos, hogy értékes ügynöke volt a CIA-nak" - állapította meg a lap meg nem nevezett volt és jelenlegi CIA-munkatársakra hivatkozva.

Az amerikai sajtóban keddre virradóra jelentek meg az információk arról, hogy az Egyesült Államok még évtizedekkel ezelőtt beszervezett egy orosz kormányzati tisztségviselőt, aki azután fokozatosan lépdelt előre a ranglétrán, állítólag befolyásos pozíciót betöltve a moszkvai kormányzatban bejárása volt Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz is, és az egyik legfontosabb ügynöke lett az amerikai hírszerzésnek. A The New York Times tudni vélte, hogy Washington az ügynöktől kapott információkat a többi között a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozási kísérletekről. Az ügynököt 2017-ben menekítették ki Oroszországból - írta a lap, és ezt állította a CNN hírtelevízió is. Az NBC televízió munkatársai pedig felkeresték az akkor még meg nem nevezett orosz férfi lakhelyét is Virginiában. Az amerikai kormányzat - a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a CIA is - vitatja az orosz CIA-ügynökről szóló sajtójelentéseket. Kedden Mike Pompeo külügyminiszter és Hogan Gidley, a Fehér Ház szóvivője egyaránt kétségbe vonta a sajtóértesüléseket. Pompeo újságíróknak fogalmazott: "legyen elég annyit mondani, hogy a jelentések tényszerűen nem igazak". Az amerikai diplomácia irányítója azonban nem részletezte, hogy a riportok mely elemei nem felelnek meg a valóságnak.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából