Ugrás a cikkhez
Reklám

Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Mugabe – jelentette a BBC. A volt zimbabwei elnök majdnem négy évtizedig tartó országlás után, 2017-ben mondott le tisztségéről, miután erre kényszerítették saját pártjának tisztviselői. Bukását az váltotta ki, hogy feleségét, Grace-t próbálta utódjává tenni.

Mugabe meghatározó szerepet játszott a függetlenség 1980-as kivívásában az akkor még Rhodézia néven ismert országban, aztán gyakorlatilag egyeduralmat épített ki. A Mugabe-korszak végére az afrikai ország mély gazdasági és politikai válságba zuhant.



Mugabe és felesége

A Mugabe által 2000-ben beindított földreform keretében a fehér farmerek földjeit a föld nélküli feketék, illetve a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező négerek kapták meg. A "reform" után persze visszaesett a mezőgazdasági termelés, és beindult az infláció. A pénzromlás üteme felfoghatatlan mértékű volt, a csúcsponton, 2008 novemberében 80 milliárd százalékos volt az infláció.

Hatalmát erőszakkal tartotta fenn, becslések szerint húszezer embert végeztek ki ellenzéki tevékenységért, többnyire eljárás nélkül működő halálbrigádokkal.

(HVG nyomán)

Kapcsolódó:

- Új törzsfőnököt választ Zimbabwe

- Letette hivatali esküjét a "Krokodil", Mugabe korábbi megfélemlítő jobbkeze

- Mugabe büntetlenséget kapott a lemondásért cserébe

- Zimbabwe "anyja" 3 hónap alatt doktor lett, és most az elnökségre tör





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából