Ugrás a cikkhez
Reklám

Ma éjfél körül egy izraeli, pilóta nélküli légi jármű támadást hajtott végre a Hizbulláh sí’ita szervezet Bejrút egyik déli negyedében levő tájékoztatási központja ellen. A támadás következtében három ember megsebesült, s a tájékoztatási központ fölszerelésében jelentős kár, az épületek körül pedig tűz keletkezett. Háromnegyed órával később egy másik izraeli repülő érkezett a megtámadott tájékoztatási központ fölé, s szerette volna dokumentálni az előző gép okozta károkat, ám a felderítő tevékenység közepette lezuhant, s a Hizbulláh birtokába került. Izrael néhány órával korábban, tegnap este Damaszkusz közelében állítólagos iráni célpontokat támadott - írja a lebanon24.com című libanoni hírportál és a Jediot Áháronot izraeli újság honlapja.



Támadás utáni csődület Bejrútban (fotó: lebanon24.com)

Néhány órával azután, hogy az izraeli légierő a szíriai főváros, Damaszkusz környékén hajtott végre támadásokat állítólagos iráni célpontok ellen, a libanoni fővárost, Bejrútot is meglátogatta két pilóta nélküli izraeli harci gép. Az éjfél körül végrehajtott támadások a szíriai háborúban Bassár el-Ászád elnök oldalán az iszlamista terroristák ellen harcoló Hizbulláh (perzsául és több arab nyelvjárásban: Hezbolláh - حزب الله  – H. J.) nevű, s bejrúti székhelyű sí’ita szervezet létesítményei ellen irányultak.

A sí’ita szervezet közlése szerint az első izraeli gép éjfél körül hajtott végre támadást, amely komoly károkat okozott a Hizbulláh tájékoztatási központjában, főleg az El-Manár (Világítótorony - المنار) nevű, s „antiszemitizmusa” miatt zsidó közbenjárásra a műholdak közvetítéseiről Magyarországon is kiiktatott tévéállomás. A másik pilóta nélküli izraeli repülő mintegy negyvenöt perc múlva érkezett az Ed-Dáhijjá nevű bejrúti negyed fölé, ám lezuhant, s így szinte épségben került a Hizbulláh birtokába: A második izraeli gép nem volt fegyverrel ellátva, ami arra utal, hogy csak dokumentálni akarta az előtte támadó repülő által okozott károkat. A Hizbulláh jelenleg tanulmányozza a kezére került izraeli robotrepülőt és a támadást végrehajtó gép roncsait.



Az izraeli pilóta nélküli repülő maradványai (fotó: AFP)

A Bejrút Ed-Dáhijjá nevű déli negyedében éjfél körül pilóta nélküli repülővel a Hizbulláh tájékoztatási központja ellen végrehajtott izraeli támadása következtében - a sí’ita szervezet közlése szerint - három személy megsebesült, az épületben, a hírszolgálati egységeknek helyet adó helyiségekben s a híradástechnikai készülékekben komoly kár, a központ környékén tűz keletkezett. Hálimá Tábiá’á, a libanoni El-Dzsedid Tv újságírónője az izraeli támadás után rögtön a helyszínre érkezett, s a látottakat közzétette a Twitterén.

وهيدا الفيديو اول ما وصلت
رجال الاطفاء حاولوا تفريق الناس بالمياه لعدم الاقتراب
فرضية الطائرات الصغيرة بدون طيار هي التي تؤكدها بعض المصادر الامنية في المنطقة وحرفيا: "حزب الله أسقط طائرة مسيرة"
انشر المعلومات دون تبنيها بانتظار المصادر الرسمية. pic.twitter.com/VUXohyd0Sj

— Halima Tabiaa (@Halima_Tabiaa) 2019. augusztus 25.

Szá’ád el-Haríri libanoni miniszterelnök röviddel ezelőtt kijelentette: Ami Bejrút Ed-Dáhijjá negyedében ma éjjel történt, az nyílt agresszió Libanon szuverenitása ellen, s a támadással Izrael megsértette az ENSZ 1701. számú határozatát. (Immár sokadszor, akárcsak a többi, a korábbi ENSZ BT-határozatokat is – H. J.) A tegnap néhány órával korábban, a szíriai főváros, Damaszkusz közelében egy állítólagos iráni fegyverraktár ellen végrehajtott támadást Izrael ezúttal beismerte, s Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök a mai nap folyamán már harcias nyilatkozatban be is jelentette, hogy Izrael a jövőben is bárhol lesújt az iráni célpontokra.



Az izraeli repülő – a Hizbulláh birtokában (fotó: AFP)

Nem valószínű, hogy ezúttal Szíria, Irán vagy a libanoni Hizbulláh megtorló támadást hajtana végre izraeli célpontok ellen, de a tegnap este Damaszkusz közelében, illetve éjfél környékén Bejrútban végrehajtott légitámadások következtében a zsidó állam elővigyázatosságból ma reggel lezárta a megszállt Golán-fennsík légterét a polgári légi forgalom gépei előtt. A legutóbbi légitámadások legérdekesebb hírmagyarázatával viszont Ron Ben Jisáj, ismert izraeli Közel-Kelet-szakértő szolgált, aki a Jediot Áháronotban azt állítja, hogy a Bejrútban ma lezuhant pilóta nélküli repülők nem is izraeli, hanem iráni gyártmányúak voltak…



A tájékoztatása központ egyik irodája támadás után (fotó: AFP)

A Bejrútból érkező hírek szerint az éjszakai izraeli támadást követően ma délután 17 órai kezdettel beszédet mond Hászán Nászrálláh, a Hizbulláh vezetője, s állítólag bejelenti az Izrael-ellenes megtorló lépéseket.

Hering J. – Kuruc.info

Frissítés: Néhány olvasó élcelődik azon, hogy fenti cikkünkben a Hizbulláh bejrúti tájékoztató központját megtámadó, s libanoni állítás szerint izraeli légi járműveket magyarul "pilóta nélküli repülőnek", "pilóta nélküli légi járműnek" vagy "pilóta nélküli harci gépnek" neveztük.

Az általunk ismert idegen nyelvekben ezt a szerkentyűt hívják és írják "quadrokopternek", "quadrocopternek" vagy "quadcopternek", ami a latinul értők számára egyértelműen arra utal, hogy négy sarka van. A mindenképpen légi jármű egyszavas magyar elnevezéséről egyelőre nem tudunk. A cikkben hivatkozott libanoni újságírónő is - amint az arab nyelven olvasható is - csak körülírással írja le (pedig az arab az egyik leggazdagabb szókincsű nyelv a világon) úgynevezett "kettős számban" a támadó légi járműveket: الطائرات الصغيرة بدون طيار ("pilóta nélküli két kis repülőgép").

A tudósítás szerint az egyik légi jármű robbanóanyaggal is föl volt szerelve, tehát a jármű méretétől függetlenül "harci gépnek" is lehet mondani. Nem azt írtuk, hogy "nehézbombázó"... Használhattuk volna még a szintén nem magyar "drón" kifejezést is, de ettől idegenkedünk.

H. J.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából