Ugrás a cikkhez
Reklám

Jair Bolsonaro brazil elnök szerdán a civil szervezetek esetleges felelősségét vetette fel az Amazonas erdőségeiben pusztító tüzekért, de súlyos vádjait nem támasztotta alá bizonyítékokkal.

Az elnök szerint minden jel arra utal, hogy civilek gyújtják a tüzeket az erdőkben, hogy szégyent hozzanak a kormányára, mivel az csökkentette a támogatásukat. Amikor azonban arról faggatták, van-e bizonyítéka erre, közölte, hogy nincs a kezében ilyen leírt terv.

„Bűncselekmény történik. Mindent el kell követni, hogy ez ne növekedjen, és meg kell találni a felelősöket, ha vannak ilyenek” – jelentette ki a sajtónak az elnök, aki szerint az Amazonas térségében tevékenykedő civil szervezetek idegen érdekeket képviselnek.

Bolsonaro vádjai felszíthatják a politikáját bírálók indulatait, akik aggódnak az elnök Amazonasszal kapcsolatos tervei miatt. Bolsonaro ugyanis a környezetvédelmi aggályokat figyelmen kívül hagyva a térség gazdasági hasznosítását tervezi.

Az erdőtüzek számának példátlan növekedését januári hivatalba lépése óta tapasztalják, amikor meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését.

Bolsonaro ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kormánya mindent elkövet az esőerdőket pusztító tüzek megfékezésére.

Idén rekordszámú, több mint 72 ezer erdőtüzet észlelt az Amazonas vidékén a térség őserdeit megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet. Ez 83 százalékkal több, mint amennyit 2018 azonos időszakában jegyeztek fel, és a legmagasabb szám 2013 óta.

Az erdőtüzek nem ritkák a száraz időszakban, de a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy illegálisan irtsák a fákat legelők létrehozása céljából.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából