Ugrás a cikkhez
Reklám

A német bíróság döntése szerint nem kell felvenni a nagy múltú berlini fiúkórusba azt a kilenc éves kislányt, akinek szülei diszkrimináció vádjával perelték be az intézményt.



A Berlini Állami és Dómkórus, hímsoviniszták gyülekezőhelye (fotó: Imago)

A kórust 1465-ben alapították öt fiúval, amikor nők még nem énekelhettek templomokban, de ezen a szokáson a mai napig nem változtattak. A meg nem nevezett kislány eddig már háromszor próbált bekerülni a kórusba, de mindig elutasították. A szülők azért mentek bíróságra, mert véleményük szerint az elutasítás sérti a nemi megkülönböztetést tiltó törvényt.

A bíró péntek délutáni ítéletében – három és fél órás tárgyalási nap után – a Berlini Állami és Dómkórusnak és tulajdonosának, a Berlini Művészeti Egyetemnek adott igazat. A Tagesspiegel tudósítása szerint a bíróság azzal érvelt, hogy a művészeti szabadság ebben az esetben felülírja az egyenlő bánásmódhoz való jogot.

A fiúkórus ugyanis egy művészeti alkotás, amely tulajdonosának joga van ahhoz, hogy meghatározza, kit vesz fel. A lányok hangfekvése ráadásul más, mint a fiúké, ami szintén problémákat okozhatna.

„A lányoknak más a hangjuk, ebben a szobában is hallaná ezt mindenki” – mondta a karmester.

A lány egyébként több női kórusba is bekerülhetne, de oda nem akar menni, mert a szülők véleménye szerint ott nem kapna olyan színvonalas oktatást, mint Berlinben...

(hvg nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából