Ugrás a cikkhez
Reklám

David Sassoli, az Európai Parlament új elnöke a Proactiva Open Arms spanyol "civil" szervezet "mentőhajóján" rekedt bevándorlók azonnali partra szállítására szólította fel az olasz hatóságokat pénteken.

David Sassoli arról számolt be, hogy felvették a kapcsolatot a hajó kapitányával, aki szerint "a helyzet drámai, a körülmények elfogadhatatlanok".

Az olasz Lampedusa partjaitól nagyjából egy kilométerre veszteglő hajó immár két hete kikötési engedélyre vár. Egészségi állapotuk miatt egyesek már elhagyhatták a járművet, de még így is több mint 130 tengerről fedélzetre vett migráns van a fedélzeten.

"Már kezdik feladni, s károkat tesznek magukban, ahogy veszítik el a realitásérzéküket. A higiéniai körülmények rosszabbak, mint valaha. A fedélzeten tartózkodók azonnali partra szállítására van szükség. Remélem, hogy a hatóságok megértik a humanitárius vészhelyzet súlyosságát, és engedélyezik még ma a kikötést" – írta az EP új olasz elnöke.

Az Európai Bizottság pénteken felszólította az EU tagállamait, hogy mutassanak szolidaritást az érintettekkel, valamint a rajtuk segíteni kívánókkal. A brüsszeli testület szóvivője emellett üdvözölte, hogy hat ország – Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália, Románia és Spanyolország – már felajánlotta a részvételét a hajó utasainak "elosztásában".

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából