Ugrás a cikkhez
Reklám

A Skót-felföld egyik taván, a Loch Shielen fekszik a Szent Finan-sziget. A festői táj a Harry Potter-filmekből is ismerős lehet, az egyik fő nevezetessége mégis az a középkori bronz kézi harang, melyhez egy helyi legenda kötődik.

A történet szerint a csengő el van átkozva, és aki megpróbálja elmozdítani, arra 200 éves átok száll.

A Moidart Történeti Csoport a közelmúltban felfedezte, hogy harangot ellopták – írja a Live Science. Nem ez az első alkalom, amikor elvitték a csengőt, az 1745-ös jakobinus felkelés során is elrabolták, a tolvajt azonban elkapták, majd megkínozták.



Loch Shiel (fotó: iStock)

A középkorban a harangoknak nagyon fontos szerepe volt, többek közt az idő múlását jelezték segítségükkel, illetve a hiedelem szerint a rossz lelkek távol tartásában is segítettek. John Dye, a Moidart Történeti Csoport szakértője szerint a Loch Shiel-i csengőt maga Szent Finan hozhatta magával, amikor téríteni érkezett a területre.

A Szent Finan-szigeten ma is álló kápolna a 16. században épült, de a források szerint a szigeten alakította ki első skóciai szálláshelyét az az ír szerzetes, aki később Lindisfarne-i Szent Finan néven vált ismerté. A hittérítő 661-ben halt meg.

Az utóbbi években környék a Harry Potter-filmek miatt vált ismertebbé, a Loch Shiel a roxforti Fekete-tó forgatási helyszíne.

(24.hu)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából