Ugrás a cikkhez
Reklám

Helyi idő szerint délután 1 órakor lövöldözéshez riasztották a rendőröket a Texas állambeli El Pasóban, a hírek szerint egy Walmart áruházban dördültek lövések, halottak is vannak, valamint számos sérült, a helyszínre az FBI is kivonult, a környéket lezárták, írja a CNN. Az előzetes értesülések szerint a gyilkos fegyver puska vagy karabély (rifle) volt, a feltételezett elkövető egy férfi.

Az első hírek 18 halottról szóltak, azonban ez a casualty (halott, sebesült) szó kétértelműségéből fakadt, amit az NBC híradója halottként értelmezett, jelenleg csak annyi biztos, hogy 11 embert kórházban ápolnak.

Egy biztonsági kamera képe a feltételezett az elkövetőről az NBC értesülései szerint:




A rendőrség szóvivője szerint őrizetbe vettek egy embert, a jelen ismeretek szerint csak egy elkövető volt, akit őrizetbe vettek. Az NBC értesülései szerint 10 embert vittek súlyos vagy életveszélyes sérülésekkel. Az esetről Trump elnököt is folyamatosan tájékoztatják.

A NBC értesülései szerint az is gondot jelentett a támadók számának megállapításában, hogy – mivel Texasban sokan viselnek fegyvert – a rendőrség először több embert is őrizetbe vett, akik fegyvert rántottak a lövések hallatán.

 

VIEWER VIDEO: The sound of gunfire as Cielo Vista Walmart shoppers hide under tables near the entrance. #EPShooting pic.twitter.com/koKuvrFNh3

— KTSM 9 News (@KTSMtv) 2019. augusztus 3.

 

A fenti videón az asztalok alatt megbújó emberek láthatóak, miközben lövések hallatszanak.

Az interneten terjed egy kiáltvány, amit állítólag az elkövető írt, ebben a christchurch-i támadást méltatja, és a bevándorlás veszélyeire hívja fel a figyelmet, de utóbbi nincs hivatalosan megerősítve.

 

Terrible shootings in ElPaso, Texas. Reports are very bad, many killed. Working with State and Local authorities, and Law Enforcement. Spoke to Governor to pledge total support of Federal Government. God be with you all!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2019. augusztus 3.

 

A CNN videóján látni, ahogy az emberek pánikban menekülnek az áruházból.

A férjemmel az áruházban voltunk, amikor hallottuk a lövéseket. Először azt hittük, hogy tűzijáték, aztán láttuk, hogy menekülnek az emberek – mesélte az NBC riporterének az egyik szemtanú.

Mindenki menekülni próbált, sokan elestek, az egyik kollégámat a karján érte egy lövés. Soha nem gondoltam volna, hogy itt is [El Pasóban] megtörténhet ilyen – meséli az áruház egyik alkalmazottja.

Alig pár napja történt egy másik lövöldözés az Egyesült Államokban, akkor egy 6 éves kisfiú, egy 13 éves lány és egy fiatal férfi halt meg, tizenketten pedig megsebesültek, amikor a kaliforniai Gilroy fokhagymafesztiválon egy fegyveres tüzet nyitott a rendezvény látogatóira.

(Index)

Vasárnapi frissítés: Texasi kormányzó: 20 halott, 26 sebesült

Texas állam kormányzójának hivatalos bejelentése szerint 20 ember halt meg és több mint két tucat megsebesült a szombati lövöldözésben, amely El Paso város Walmart nevű bevásárlóközpontjában történt.

Rendőrautó zárja le az utat a Cielo Vista bevásárlóközpont közelében az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban 2019. augusztus 3-án. Hírforrások szerint 18 embert meglőttek a bevásárlóközpontban lévő Walmart áruházban.



Forrás: Facebook

Húsz ártatlan ember vesztette életét El Pasóban, és több mint két tucat megsebesült – mondta egy sajtótájékoztatón Greg Abbott. Az oldalán álló rendőrfőnök, Greg Allen ezt azzal egészítette ki, hogy pontosan 26 sebesültről van szó. Közülük egyesek állapota válságos. A halottak között három mexikói állampolgár, a sebesültek között hat mexikói van.

A merénylettel gyanúsított, ellenállás nélkül elfogott személy 21 éves, fehér férfi (ami bűncselekmények esetében zsidót is jelenthet - a szerk.). Allen közölte, hogy az előzetes nyomozás alapján feltehető, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt. Az Egyesült Államokban ez alatt azt értik, hogy a támadó a származása, bőrszíne, vallása vagy szexuális irányultsága alapján választja ki az áldozatait. (Ezúttal latinókat ért támadást gyanítanak. Amerikában sok a futóbolond, így semmi sem kizárt, de az tényleg érdekes, hogy mindig fehéreknél, fehéreknek mondottaknál jön elő csípőből a rasszistakártya, Európában még a terrorcselekményt is alig merik terrorcselekménynek nevezni... A témához ajánljuk továbbá ezt a Csonthegyi-tanulmányt - a szerk.)

A tömeggyilkos a 21. életévét a héten betöltő Patrick Crusius, aki 2017 őszétől 2019 tavaszáig a Collin College hallgatója volt - közli a CBS



Forrás: Twitter

A lövöldözés alatt a Walmart zsúfolt volt, délelőtt tíz órakor mintegy háromezer vásárló és több száz alkalmazott volt az épületben az iskolaév közeledtével.

A spanyol hírügynökség szerint az idén ez volt a 249. több személyt érintő lövöldözés az Egyesült Államokban. Donald Trump elnök egy üzenetben borzasztónak és nagyon szomorúnak minősítette a történteket.

(Kuruc.info - MTI)

Korában írtuk: Ezúttal egy El Pasó-i Walmartban lövöldöztek - többen meghaltak

Többen életüket vesztették a texasi El Paso Cielo Vista nevű bevásárlóközpontjában elkövetett fegyveres támadásban, egy gyanúsítottat őrizetbe vettek - mondta el a helyi rendőrség szombaton.

A hatóságok átkutatták a környéke,t és jelezték, hogy elmúlt a veszély. Egyelőre nem tudni, hogy miért történt a lövöldözés. A KTSM helyi tévéadó úgy értesült, hogy 18 ember meglőttek egy Walmart áruházban.

A CNN amerikai hírcsatorna szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.

Az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban 680 ezren élnek.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából