Ugrás a cikkhez
Reklám

Klaus Iohannis román elnök a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén fog kivizsgálást kérni arról, hogy a hatóságok hogyan jártak el annak a lánynak az esetében, akit feltételezhetően egy sorozatgyilkos ölt meg különös kegyetlenséggel.

A román elnöki hivatal pénteken adott ki közleményt, miután az egész országot megdöbbentette a dél-romániai Caracalon különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság. Egy férfi elrabolt szerdán egy 15 éves lányt, akinek sikerült ugyan felhívni háromszor is a segélyhívó számot, de a román média szerint a hatóságok túl későn azonosították a helyszínt, így későn érkeztek a helyszínre.



A legblődebb amerikai vígjátékban sem sikerül románra írni a rendőröket

19 óra alatt értek ki a helyszínre

Emellett az a gyanú is felmerült, hogy a rendőrök már pénteken hajnalban 2 óra után tudomást szereztek a helyszínről, ahol a férfi fogva tartotta a lányt, de csak négy órával később hatoltak be a házba. A rendőrök arra hivatkoztak, hogy nem volt házkutatási engedélyük. Ugyanakkor Bogdan Licu legfőbb ügyész úgy vélte, amennyiben valakinek veszélyben forog az élete, a rendőröknek nem kell házkutatási engedélyre várniuk. A hatóságok által közölt adatok szerint a lány által leadott telefonhívás és a rendőröknek a helyszínre való érkezése között 19 óra telt el.

A rendőröket kegyetlen látvány fogadta a férfi gazdaságában, hiszen fagyasztott emberi húst és elégetett emberi csontokat találtak egy mellékhelyiségben. Megtalálták a 15 éves lány ékszereit és ruháit is, így feltételezik, hogy az emberi maradványok a lányé. Hasonló forgatókönyv szerint tűnt el áprilisban ugyanazon a környéken egy 19 éves lány is, a hatóságok feltételezik, hogy ő is a 66 éves férfi áldozata lett.

Iohannis és a kormány is lépett a botrány miatt

Az elnöki hivatal közleménye szerint Iohannis felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a hatóságok képtelenek voltak megmenteni a lány életét, ezért a CSAT ülésén kérni fog egy átfogó vizsgálatot. Az elnök szerint szigorú büntetést kell kiszabni amennyiben bebizonyosodik, hogy a hatóságok hibásan vagy későn intézkedtek.

Az ügyben megszólalt Viorica Dancila miniszterelnök is, aki a helyszínre küldte a belügyminisztert és azt ígérte, gyorsan kivizsgálják az ügyet. Pénteken leváltották az Olt megyei rendőrség vezetőjét, akinek a hatáskörébe tartozik a dél-romániai település.

Szombati frissítés: Menesztették az országos rendőrfőkapitányt

Leváltotta az országos rendőrfőkapitányt Nicolae Moga román belügyminiszter, miután felmerült annak az alapos gyanúja, hogy a hatóságok sorozatos mulasztások miatt nem tudták megakadályozni egy 15 éves lány meggyilkolását.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésre pénteken derült fény. Nicolae Moga azzal indokolta péntek este bejelentett döntését, hogy drasztikus intézkedésekre van szükség. A belügyminiszter az Olt megyei prefektust (a kormány területi képviselője) is leváltotta, akinek a belügyminiszter szerint együtt kellett volna működnie a rendőrséggel. Pénteken már leváltották az Olt megyei rendőrség vezetőjét is.

A leváltások sora azt követően történt, hogy pénteken Klaus Iohannis államelnök átfogó vizsgálatot kért az ügyben, és közölte: a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülésén kérni fogja hivatalosan is a vizsgálat elvégzését, hiszen annak az alapos gyanúja merült fel, hogy a hatóságok nem végezték a feladatukat, és elmulasztották megmenteni az elrabolt lány életét.

A román közvéleményt sokkolta a kegyetlen gyilkosság. A 15 éves lány a caracali iskolából akart hazajutni szülőfalujába, Dobroslovenibe, a nyolc kilométeres utat szokás szerint autóstoppal készült megtenni. Egy szerda reggeli foglalkozás után beült a gyanúsított férfi autójába, majd nyoma veszett. A rendőrök feltételezése szerint a lányt elrabolta a férfi, majd elvitte egy házhoz.

Az áldozatot annak ellenére sem sikerült megmenteni, hogy csütörtökön délelőtt háromszor is telefonált a segélyhívó számra, de a rendőröknek és speciális telekommunikációs hatóságnak nem sikerült pontosan beazonosítaniuk a helyszínt. A rendőrök végül úgy azonosították a férfit, hogy visszanézték az utcai videokamerák által rögzített képeket, amelyeken látszott, hogy a lány melyik autóba ült be. A feltételezések szerint a rendőrök csak azután nézték meg a felvételt, hogy kiszálltak három helyszínre, de a pontatlan helymeghatározás miatt egyik helyen sem találták meg a lányt.

A tétlen rendőrök hallották a lány sikoltozását

A közvélemény felháborodását csak fokozta, hogy a rendőrök már péntek hajnalban megtalálták a házat, ahol állítólag több mint három órát vártak, amíg megkapták a házkutatási engedélyt. A román média információi szerint a rendőrök annak ellenére sem hatoltak be, hogy hallották a lány sikoltozását, így a lány által leadott telefonhívásoktól összesen 19 óra telt el, amíg a rendőrök behatoltak. A helyszínen azonban már csak emberi maradványokat találtak, a lány ékszereit és ruháit is megtalálták. A férfi állítólag savval akarta eltüntetni a holttestet.

Áprilisban ugyanazon a környéken egy 19 éves lány is eltűnt, a hatóságok ezért nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy sorozatgyilkosról van szó. A férfit szombaton reggel őrizetbe vették.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából