Ugrás a cikkhez
Reklám

A várakozásoknak megfelelően Boris Johnson volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét választották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé a távozó Theresa May miniszterelnök utódjaként. Johnson szerdán átveszi Maytől a kormányfői tisztséget is.



Fotó: Henry Nicholls / Reuters

Johnson hivatali utódjával, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel versengett a pártvezetői posztért. Kedden bejelentett győzelme – tekintettel arra, hogy a Konzervatív Párt kormányon van – a brit parlamentarizmus konvenciói alapján a miniszterelnöki tisztség elnyerését is jelenti.

A két jelölt közül a Konzervatív Párt csaknem 160 ezer tagja választotta meg az új vezetőt postai szavazással. A szavazási folyamat hétfő este zárult le, az eredményt kedden, közép-európai idő szerint kora délután jelentette be a londoni Queen Elizabeth II konferenciaközpontban a vezetőválasztás szervezéséért felelős tory frakciótestület, az 1922 Bizottság.

A testület ismertetése szerint Hunt csaknem 47 ezer, Johnson több mint 92 ezer szavazatot kapott. A részvételi arány a szavazáson 87,4 százalékos volt.

Theresa May június 7-én jelentette be lemondási szándékát a Konzervatív Párt éléről,miután a londoni alsóház az elmúlt hónapokban háromszor is visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást. Az utódjának megválasztását szolgáló folyamat első szakaszában a június 20-ra befejeződött alsóházi frakciószavazás-sorozat végén tíz jelöltből Johnson és Hunt maradt versenyben.

Frissítés: a másik szőke szerint rendbe teszi a katasztrófát

Donald Trump amerikai elnök kedden gratulált Boris Johnsonnak, akit megválasztottak a brit Konzervatív Párt vezetőjévé a távozó Theresa May utódjaként. Johnson szerdán átveszi Maytől a kormányfői tisztséget is.

„Gratulálok Boris Johnsonnak miniszterelnökké választásához. Nagyszerű lesz!” – írta Twitter-profilján az amerikai elnök.

Trump korábban többször is nyilvánvalóvá tette, hogy szurkol Johnsonnak. A minap például úgy fogalmazott: Johnson majd rendbe teszi azt a „katasztrófát”, amelyet May okozott, miközben próbálta az országot kivezetni az Európai Unióból.

„Ő (Johnson) másfajta fickó, de rólam is azt mondják, hogy másfajta fickó vagyok. Jól kijövünk egymással. Szerintem nagyon jó kapcsolatot fogunk ápolni” – mondta Trump akkor újságíróknak.

Gratulált Johnsonnak kedden Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is, de egyúttal figyelmeztette a brit Konzervatív Párt új vezetőjét: Irán meg fogja védeni a Perzsa(Arab)-öblöt.

A két ország között feszültebb a viszony azóta, hogy Irán a múlt héten lefoglalt egy brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót a Hormuzi-szorosban. Július elején pedig a brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál foglalt le egy iráni tartályhajót.

Johnson megválasztásával kapcsolatban kedden Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház külügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott: a brit politikára ezután „égszakadások és földindulások” várnak, Moszkva és London viszonyában pedig „ugyanaz a temetői hangulat fog” uralkodni, mint eddig.

Gratulált Johnsonnak kedden Emmanuel Macron francia elnök is, aki ezzel kapcsolatban megjegyezte: nagyon várja, hogy együttműködhessen vele nemcsak a Brexit ügyében, hanem kulcsfontosságú nemzetközi ügyekben is, példaként említve erre az Iránnal kapcsolatos helyzetet.

(MTI - EN)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából