Ugrás a cikkhez
Reklám

Római kori hajó roncsára bukkant egy környékbeli lakos Palma de Mallorca strandján a nyaralási szezon kellős közepén. Az i. sz. 3. vagy 4. századból származó, 10 méter hosszú és 5 méter széles hajót a híres Playa de Palma fürdőhely partjától 50 méterre fedezte fel a helyi lakos, aki azonnal értesítette a hatóságokat.

Valószínűleg egy amforákat és más árut szállító teherhajóról van szó, amely az Ibériai-félsziget délnyugati részéről indulhatott, és a mallorcai partoktól néhány tíz méterre süllyedt el. A hatóságok szerint „jelentős régészeti felfedezésről” van szó, ezért a Cap Pastilla magasságában fekvő lelőhelyet egyelőre lezárták, és éjjel-nappal őrzik.

Bár az ókori hajó nem süllyedt mélyre, csak most találtak rá, mert eddig homok borította a tengerfenéken. A víz hullámzása hordhatta el a homokot, amelynek eredményeként láthatóvá váltak a maradványok.

A becsületes megtaláló azt mondta, hogy amikor először meglátta az amforafogantyúkat és -nyakakat, azt hitte, hogy már ismert és lajstromba vett leletekről van szó.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából