Ugrás a cikkhez
Reklám

Az elkövető szerint ellopták a novelláját, ezért gyújtotta fel azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember lelte halálát, tíz pedig súlyosan megsérült – írta pénteken a japán sajtó.

A beszámoló szerint a gyanúsított tettének elkövetése közben azt kiabálta, hogy plágium áldozata.

Egy nő, aki látta a 41 éves férfi őrizetbe vételét, azt mondta, a gyanúsított „láthatóan elégedetlen és dühödt volt, közben pedig azt kiabálta, plagizálták”.

A férfi, mielőtt a filmstúdió bejáratánál valamilyen gyúlékony folyadékot locsolt szét és meggyújtott, azt kiabálta: „Haljatok meg!”.

A tűz idején az épületben csaknem hetvenen tartózkodtak, ám egy részüknek sikerült kimenekülnie. A lángokat a tűzoltóság néhány óra alatt eloltotta. A legtöbb áldozatra a háromszintes épület legfelső emeletén találtak rá.

A 33 halálos áldozat közül tizenkilenc holttestét találták meg a tetőhöz vezető ajtónál, amelyet nem lehetett belülről kinyitni. Japánban ez az elmúlt két évtized legtöbb halálos áldozattal járó tömeggyilkossága.

Az elkövetőt, aki Tokiótól nem messze, Szaitama városában él, 2012-ben három és fél év börtönbüntetésre ítélték egy éjjel-nappali bolt kirablásáért. A férfit korábban mentális betegséggel is kezelték, és szomszédai többször riasztották miatta a rendőrséget idén és az elmúlt évben – olvasható a japán NHK hírei közt.

Jelenleg súlyos égési sérülésekkel kezelik arcán és lábain, így a rendőrségnek várnia kell, amíg kihallgatható állapotba kerül.

Az 1981-ben alapított Kyoto Animation világszinten ismert cég, mely a fiatal generációhoz szóló animációs filmeket és sorozatokat gyárt. Sok rajongó most azonban a cég jövőjéért aggódik.

Egy texasi székhelyű animációs vállalat adománygyűjtésbe kezdett az áldozatok hozzátartozóinak, és a támogatók már majdnem háromszázmillió forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek össze – áll az NHK egy másik cikkében.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából