Ugrás a cikkhez
Reklám

Összecsaptak a rendőrökkel szombaton a Kínához közeli Sheung Shui városában tüntető hongkongiak, akik a kínai kereskedők jelenléte elleni tiltakozásul vonultak utcára.

A kínai Sencsen városától nem messze fekvő településen tartott megmozdulások békésen kezdődtek, később azonban összecsapásokba torkollottak. Egyes tiltakozók esernyőkkel és védősisakokkal dobálták meg a rendőröket, akik erre gumibotokat és paprikaspray-t vetettek be ellenük.

Sheung Shui today. #antiELAB #extraditionbill #HongKongProtest #反送中 pic.twitter.com/O3XnuTSw98

— Don Huh (@DonghyuckHuh) 2019. július 13.

 

A clip shared earlier online appears to show Neo Democrats district councillor Lui Man-kwong being pushed down by police in Sheung Shui. He raised his hands before being pepper sprayed. Full coverage: https://t.co/ST2L07ihWT pic.twitter.com/J1XVDEGl1r

— Hong Kong Free Press (@HongKongFP) 2019. július 13.

A tüntetők azoknak a kínai kereskedőknek a jelenléte ellen tiltakoztak, akik rendszeresen tesznek rövid utazásokat Hongkongba, hogy az ott megvásárolt javakon végül Kínában adjanak túl. A tiltakozók Kína hivatalos nyelvén, a mandarin kínai nyelven szólították fel a kínai kereskedőket a távozásra. Egyes hongkongiak szerint a kereskedők nem fizetnek adót, és „felhígítják” Sheung Shui identitását, valamint jelenlétük növeli az inflációt és feltornázza az ingatlanárakat.

A hongkongi rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. A tiltakozók nagy része helyi idő szerint este fél 9 körül elvonult, miközben rohamrendőrök fésülték át a várost.

A hongkongi tüntetéssorozat része

A tüntetés a Hongkongot több mint egy hónapja megrázó tiltakozássorozat része. Hongkongban eddig számos, időnként erőszakossá váló tüntetést tartottak a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen.

E javaslat lehetővé tette volna, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

A tervezet ellenzői attól tartottak, hogy Peking visszaélne a jog adta lehetőséggel, amelyet a politikai menekültek ellen használna fel, mivel visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást már lezárt ügyekben is. A bírálók ráadásul megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát.

A törvénytervezet elleni tüntetések az elmúlt hónap során többször is milliós tömeget vonzottak, akik a beadvány teljes visszavonása mellett már Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását is követelték.

Július elsején, miközben Hongkong éppen annak az évfordulóját ünnepelte, hogy 1997-ben ugyanezen a napon a brit gyarmati fennhatóság alól visszakerült Kínához, a tüntetők egy csoportja betört a kormányzati épületkomplexumba, és megrongálta az üléstermet.

A demonstrálók közül sokan Peking egyre növekvő befolyását, és ezzel párhuzamosan Hongkong demokratikus jellegének további csorbítását látták a törvénytervezetben. Lam végül a törvényhozás keddi ülésén elvetette a tervezet további tárgyalásának lehetőségét.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából