Ugrás a cikkhez
Reklám

Két éven belül teljesen megvonják az állami támogatást a homeopátiás szerektől Franciaországban - jelentette be Agnes Buzyn egészségügyi miniszter.

A homeopátiás készítményekre jelenleg 30 százalékos állami támogatás vonatkozik az országban, ezt jövőre 15 százalékra csökkentik, 2021. január elsejétől pedig nullára. A homeopátiás szerek 1984-től voltak államilag támogatott gyógykészítmények Franciaországban, ekkor vették fel őket a listára, akkor még 65 százalékos támogatással, ezt csökkentették 2003-ban előbb 35-re, majd 2011-ben 30-ra.

Buzyn a Le Parisiennek adott interjújában arra hivatkozott, hogy a francia egészségügyi főhatóság véleménye szerint döntött a dologról, a hatóság ugyanis június végén egy jelentésében megállapította, hogy nem talál elégséges bizonyítékot a homeopátia hasznára. Hozzátette, 1984-ben nem folytattak ilyen vizsgálatot, amikor a készítmények támogatásáról döntöttek, akkor az iparág fellendítése volt a fő szempont, most azonban a hatóság arra jutott, hogy a készítmények főleg a placebohatásnak köszönhetően érnek el bármit is.

Elmondása szerint egyébként nem egy különösebben nagy összegről van szó, a homeopátiás szerek egy része (például az Oscillococcinum) eddig sem volt támogatott, átlagosan pedig személyenként tavaly összesen 18 eurót jelentett az állami támogatás. Azt is mondta, megérti, hogy a franciák ragaszkodnak a homeopátiás "kezelésekhez", de talán inkább ahhoz kellene hozzászokni, hogy ne szedjenek annyi gyógyszert az emberek, és ne írjanak fel nekik mindig valamit.

A Le Monde azt írja, homeopátiás szerek egyik legnagyobb gyártója, az 1932-ben alapított francia Boiron közölte, találkozót kért Emmanuel Macron elnöktől. A közleményükben azt írták, mindent meg fognak tenni, hogy küzdjenek az állami támogatás elvétele ellen, érthetetlennek nevezve a döntést, mondván, a franciáknak több mint fele alkalmaz homoepátiás "kezelést".

(hvg nyomán)

Kapcsolódó:

- Március közepétől tájékoztatni kell a homeopátia-hívőket arról, hogy hatástalan készítményt vásárolnak

- MTA: ne lehessen áltudományos hókuszpókuszokkal veszélyeztetni a betegek egészségét!

- Kétszer nagyobb eséllyel hal bele a rákba, aki az alternatív gyógymódokra bízza magát
- Csodaszerárusok ejtik csapdába a daganatos betegeket - a törvény itthon érdemben nem is sújt le a kuruzslókra
- A DNS-alapú étrend is kacsának bizonyult
- Még erről sem dönthetünk: magyar hatóság nem tudja betiltani a homeopátiás átverést
- Kínossá vált a homeopátia a Semmelweis Egyetemnek, lelőtték az áltudományos kurzust
- "Öngyilkossági kísérlet" élő adásban - homeopátiás altatóval
- Újabb pofon a homeopátiának
- "Áltudomány" - káoszba fulladt a homeopátiás készítményekről rendezett tévévita




Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából